Lomaviikon vaihtomahdollisuus hylättiin

Vuosilomalain uudistukseen ei olekaan luvassa esitystä mahdollisuudesta vaihtaa viides lomaviikko rahaksi.

Työministeri Tarja Filatov on luopunut kiistellystä mahdollisuudesta vaihtaa viides lomaviikko rahaksi, kun hän on valmistellut oman esityksensä vuosilomalain uudistuksesta. Viidennen lomaviikon voisi siis pitää osa-aikaisena, mutta aloitteen tähän olisi tultava työntekijältä.

Ehdotuksen on tarkoitus tulla käsittelyyn valtioneuvoston istunnossa torstaina. Mahdollisuus osa-aikaiseen lomaan sen sijaan jäi esitykseen.

-Mietin sitä työn ja perheen ja pienten lasten lomien yhteensovittamisen näkökulmasta. Sehän ei vähennä loman määrää, vaan jaksottaa sitä toisella tavalla, Filatov kertoi STT:lle. Vuosilomalakikomitean keväällä valmistuneessa erimielisessä esityksessä ehdotettiin, että työnantaja ja työntekijä voisivat sopia viidennen lomaviikon vaihtamisesta rahaksi tai pitämisestä osa-aikaisena. Palkansaajapuoli vastusti jo tuolloin ajatusta ja nosti muutama viikko sitten kovan äläkän ennakoidessaan, että lomaviikon myynti tulisi mukaan ehdotukseen.

Filatov rauhoitteli tuolloin hakevansa asiasta vielä yksituumaisuutta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Nyt valmistuneella esityksellä ei silläkään ole takanaan järjestöjen yksimielistä tukea, sillä työnantajat olisivat halunneet mahdollisuuden viidennen lomaviikon myyntiin.

Ministeri pitää esitystään kuitenkin kohtuullisen tasapainoisena. Esitystä ei aikataulusyistä ole ehditty käsitellä sosiaalipoliittisessa ministerityöryhmässä.

Sopimisessa ongelmia

Työntekijäpuolelta oli esitetty kompromissiksi, että lomaviikon vaihdosta voitaisiin työehtosopimuksella sopia toisin. Filatov piti ajatusta pulmallisena.

-Työehtosopimuksissa on se ongelma, että lomat on nähty henkilökohtaisena asiana. Ja toisaalta jos se on työehtosopimuksella sovittu, niin silloin pienet, villit työnantajat eivät pysty käyttämään näitä samoja joustoja.

Filatovin mukaan lain toimivuutta on syytä seurata. Elävässä elämässä on tilanteita, joissa työntekijät tekevät lomallaan töitä ja työnantaja ja työntekijä vaihtavat erilaisin järjestelyin lomaa rahaksi, vaikka laki ei sitä salli. -Mutta tässä vaiheessa minusta on hyvä lähteä työntekijän suojelun näkökulmasta. Ja katsotaan, miten loman pitoajan suhteen tuleva joustavuus riittää. Työntekijä ja työnantaja voisivat sopia, että vuosilomaa siirretään 12 päivää ylittävältä osuudelta seuraavaan lomakauteen tai että 18 päivää ylittävä loman osa pidetään myöhemmin säästövapaana.

Tavoitteena on, että uutta lakia voitaisiin soveltaa jo ensi lomakaudella. Uudistus tuo parannuksia osa- ja määräaikaista työtä tekevien vuosilomaetuuksiin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat