Mainos

Lomautus saattaa katkaista osa-aikaeläkkeen maksamisen

Osa-aikaeläkkeellä olevan kannattaa olla tarkkana lomautuksen sattuessa, jotta eläkkeen maksaminen ei katkeaisi, muistuttaa Eläketurvakeskus.

Eläkettä ei makseta, jos osa-aikatyöhön tulee yli kuuden viikon mittainen tauko. Vuosi- tai sairaslomaa ei katsota tällaiseksi katkoksi.

Katkennut osa-aikaeläke myönnetään uudelleen entisin ehdoin, jos lomautus kestää alle kuusi kuukautta. Jos lomautus kestää yli puoli vuotta, osa-aikaeläkettä ei makseta entisin ehdoin, vaan sitä täytyy hakea uudelleen. Juuri ennen osa-aikaeläkkeen alkamista pitää tehdä vähintään vuosi kokopäivätyötä eläkettä edeltävän 18 kuukauden aikana.

Jos osa-aikatyö loppuu lomautuksen jälkeen kokonaan, myös osa-aikaeläkkeen maksaminen päättyy pysyvästi. Jos uutta osa-aikaista työtä ei löydy, vaihtoehtona on työttömyyspäiväraha. Ansioon suhteutettu työttömyyspäiväraha lasketaan osa-aikaeläkettä edeltäneiden kokopäivätyön ansioiden perusteella.

Osa-aikaeläkkeeltä käy työssä reilut 30 000 ihmistä.

Osa-aikaeläkettä voivat saada 58 – 67-vuotiaat osa-aikatyössä käyvät palkansaajat ja yrittäjät eläkkeen kaikkien ehtojen täytyttyä. Asiasta pitää ensin sopia työantajan kanssa. Yrittäjä neuvottelee osa-aikaeläkkeestä suoraan eläkevakuutusyhtiönsä kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.