Mainos

Lomautukset uhkaavat taas hoitoalaa

Terveydenhoitohenkilökunnan lomautukset huolettavat. Alan ammattijärjestön mukaan jo 16 kuntaa on päättänyt tai harkitsee hoitohenkilökunnan lomautuksia. Tilanne on nurinkurinen - samaan aikaan kun kansalaiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa niin noin 20 000 terveydenhuoltoalan työntekijää on kortistossa ja avoimioa työpaikkoja on tarjolla vain noin 1000.

Terveydenhuoltoalan lomautuksista hermostunut Tehy julkisti tänään mustan listan kunnista, jotka lomauttavat alan henkilöstöä. Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola kertoo, että viime vuonna vastaavan listan julkistamisen jälkeen monet kunnat peruivat lomautuksiaan. Viime vuonna terveydenhuoltoalan lomautuksia suunnitteli 40 kuntaa, nyt lomautuksia on tulossa vain 16 kunnassa.

Tehy harkitsee parhaillaan vastatoimia terveydenhoitohenkilökuntaa lomauttavia kuntia vastaan , niitä voisivat olla hakukielto ja saarto.

Lomautuspaineet Pohjois- ja Itä-Suomessa

Ennakkoilmoituksen hoitoväen lomautuksista ovat antaneet Tammisaari, Iisalmi, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Sisä-Savon kansanterveystyön kuntayhtymä, Kannus, Kajaani, Piippola, Kolari ja Simo.

Kajaanin kaupunki suunnittelee kohdentavansa lomautukset vain terveys- ja sosiaalipalveluja tuottavaan henkilöstöön. Siellä lomautukset alkaisivat kesäkuun alusta. Lisäksi Kitee, Tervo, Vesanto, Teuva, Pudasjärvi ja Siikalatvan kansanterveystyön kuntayhtymä ovat pitäneet lomautuksia esillä vaihtoehtona, jos työntekijät eivät suostu paikallisiin säästösopimuksiin. Jurva suunnittelee irtisanomisia.

Tehyn mukaan lomauttajat eivät ole taloudeltaan mikään yhtenäinen joukko, mutta pääosa peruskunnista on taloudeltaan keskivahvoja. Joukossa ei ole yhtään viime vuonna lomauttanutta kuntayksikköä. Tehy vastustaa tiukasti säästösopimuksia.

Paikallisilla palkanalennussopimuksilla on kuitenkin muutamissa kunnissa, mm. Mäntsälässä, leikattu palkkoja. Tehy syyttääkin työnantajia salailusta, painostuksesta ja uhkailusta. Viime vuonna paikalliset sopimukset söivät noin yhden prosenttiyksikön tupokorotuksista.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.