Mainos

Lomautukset kunnissa räjähtivät kasvuun – kesätyöpaikat uhattuina

20:00

Lomautusten määrä kunnissa on nousemassa yli nelinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna.

Lomautusten arvioidaan toteutuvan kaikkiaan yli 40 kunnassa, ja kohteena on runsaat 30 000 työntekijää.

Kiistaa kunnissa aiheuttaa muun muassa se, missä määrin lomauttava kunta voi palkata nuoria kesätyöntekijöitä. Yt-neuvotteluissa työntekijäjärjestöt ovat tuoneet esille sen, että jos henkilöstö lomautetaan, myöskään kesätyöntekijöitä ei voida palkata.

Lain mukaan lomautetun tilalle ei voida palkata vastaavaa työtä tekevää sijaista.

- Työnantajan kannalta on lähdetty siitä, että siinä ei palkata henkilöä tekemään vastaavaa työtä, vaan avustaviin tehtäviin ja oppimaan työelämän pelisääntöjä sekä saamaan kokemusta työelämästä, sanoo Kokkolan kaupungin suunnittelujohtaja Seppo Kässi.

Kunnat ovat perinteisesti palkanneet kymmeniätuhansia kesätyöntekijöitä ja myös ammattiin valmistuneita. Kuntatyönantaja vetoaakin vielä paikalliseen sopimiseen.

- Paikallisesti sopimalla voitaisiin välttää lomautukset, ja sitä kautta voisimme tarjota kaikille nuorille mahdollisuuden työskennellä kunta-alalla tulevana kesänä, sanoo Kuntatyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Toistaiseksi monissa lomautuskunnissa on pantattu vielä kesätöiden avaamista, kun haetaan keinoja, joilla edes jonkinlaisten työtehtävien tarjoaminen nuorille onnistuisi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.