Lomat viivästyttävät toimeentulotuen myöntämistä

Kunnat eivät näytä piittaavan siitä, etteivät ihmiset saa toimeentulotukeaan lainmukaisessa määräajassa. Viiveitä perustellaan henkilökunnan lomilla. Asiakkaat tarvitsevat kuitenkin rahaa myös loma-aikana.

Kuntien piittaamattomuus kummastuttaa valvovia viranomaisia. Elokuussa ryhdytäänkin pohtimaan, mitä kuntien asenteille voidaan tehdä. Valvirassa valmistellaan koko maahan yhtenäistä valvontaohjelmaa, jossa määritellään muun muassa kynnys, jonka ylittäminen johtaa pakotteisiin.

- Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta lähti jo keväällä kunnille ukaasi, että toimeentulotuki on maksettava määräajassa myös kesälomakaudella. Nyt kuitenkin levitellään vain käsiä, kun on jo kolmen viikon jonoja ja luvataan homman korjaantuvan lomien jälkeen, sanoo ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta.

Uusitalo korostaa, että määräajat ovat ehdottomia, eikä niistä vapauduta lomien vuoksi tai sosiaalitoimistoja sulkemalla. Näihin syihin kunnat kuitenkin vetoavat.

- Jotkut kunnat ovat kovapäisempiä kuin toiset. On totuttu siihen, että ihmiset joutuvat jonottamaan toimeentulotukea viikkokausia. Mutta nyt asiat eivät ole kuin ennen, vaan viimesijaisen etuuden pitää olla suhteellisen nopeasti käytettävissä, sanoo Uusitalo.

Koko maahan yhtä kovat aseet käyttöön

Kuntien kurja tilanne selvisi jo kevään ja alkukesän aikana. Määräaikoja laiminlyödään aika laajasti, mutta aluehallintovirastot ovat jo osin tiukentaneetkin otettaan. Oulu on saanut 150 000 euron uhkasakon, kun asiaa ei siellä toistuvista määräyksistä huolimatta saatu kuntoon. Useammalla alueella uhkasakkoja on ollut harkinnassa, sanoo johtaja Tarja Holi Valvirasta.

Uusitalo pitää uhkasakkoa sen verran tuntuvana, että sen pitäisi nopeuttaa toimintaa. Kaupungille on annettu kuitenkin aika pitkä aika järjestää asiansa kuntoon, aina syyskuun loppuun saakka.

Elokuussa on aluehallintoviranomaisten yhteinen kokous, jossa ongelmakenttään pureudutaan. Holin mukaan tarkoituksena on, että koko maassa otettaisiin käyttöön yhtä kovat aseet, silloin kun tilanne on samankaltainen.

Myös määräaikojen seuranta halutaan yhdenmukaiseksi. Nyt ei ole keskitetysti kerättyjä tietoja koko maasta. Pitää myös sopia, kuka tiedot kerää. Hoitotakuustahan tilannetietoja kerää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sanoo Holi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat