Mainos

Lomat loppuvat - väkeä katkolle

Valtaosa alkoholiriippuvaisista ja riskikuluttajista sinnittelee työelämässä. Tämä näkyy pian piikkinä päihdepalveluissa, kun kaikki eivät saakaan omin avuin poikki lomalla alkanutta putkea.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä kertoo, että heillä asiakasmäärien kasvu ajoittuu elo-syyskuulle.

- Me saamme lomien jälkeen aina uusia asiakkaita, jotka ovat pärjänneet töissä juomisensa kanssa, mutta lomalla on ollut liikaa vapaata aikaa juoda. Lomien jälkeen meille tulee töissä oleva porukka, jolla on niin sanotusti kulissit kunnossa.

Heinälän mukaan heidän asiakkaistaan noin puolet on työssäkäyviä ihmisiä, loput ovat työttömiä tai eläkeläisiä.

Heinälä neuvoo avun hakuun, jos juomista ei saa yksin poikki. A-klinikkasäätiö hoitaa noin puolet päihdeongelmaisten avopalveluista. Loput ovat työterveyshuollossa tai kunnan peruspalveluissa.

Joskus oma työkunto olisi syytä testauttaa työterveyshuollossa, vaikka putki katkeaisikin ennen ensimmäistä työpäivää. Varsinkin jos ajaa esimerkiksi bussia tai taksia.

- Keskittymis- ja päättelykyky sekä reagoimisnopeus voi olla heikko viikonkin ajan ryyppyputken katkeamisen jälkeen.

Haitat paisuvat hitaasti

Alkoholiriippuvaisia arvioidaan olevan kahdeksan prosenttia miehistä ja kaksi naisista. Alkoholiriippuvaisista noin 70 prosenttia on työelämässä. Ylilääkäri Timo Leino Työterveyslaitokselta kertoo, että ihmiset pystyvät peittelemään yllättävän hyvin lääkäriltäkin alkoholiongelmaansa.

- Potilaalla voi olla paljon epämääräisiä vaivoja, joille ei löydy yhteistä nimittäjää, silloin taustalla saattaa olla alkoholi. Myös ahdistuksen ja masennuksen takaa löytyy aika ajoin runsasta alkoholin käyttöä.

Leino suosittelee Audit-kyselyä potilaan juomatapojen selvittelyyn. Naisilla suurkulutuksen riskiraja on 16 annosta viikossa tai viisi annosta kerralla ja miehillä vastaavat luvut 24 ja seitsemän.

Näidenkään rajojen alla pysyminen ei takaa, etteikö juomisesta aiheutuisi terveyshaittoja. Liika juominen syö salakavalasti työkuntoa. Se nostaa työkyvyttömyysriskiä. Leinon mukaan alkoholi lisää myös työtapaturmariskiä ja sairauspoissaoloja.

- Vaikkei olla aina sairauslomalla, niin näitä krapulapäiviä kertyy vuosittain melkoinen määrä, jolloin työsuoritus on heikentynyt.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.