Mainos

Lomaosakkeista iso lasku

Kuluttajaviranomaiset ovat viime kuukausina törmänneet lomaosakekaupassa uuteen epäilyttävään lieveilmiöön. Osakkeiden jälleenmyyntimarkkinoille on ilmaantunut yrityksiä, joiden toimintatavat haiskahtavat lähestulkoon tai suorastaan rikollisilta. Moni suomalainen on menettänyt kotimaisen lomaosakkeen sekä 10 000-30 000 markan välirahan saamatta tilalle luvattua espanjalaista lomaosaketta. Surkeimmillaan kuluttajalle on jäänyt jäljelle vain velkaa sekä puhelinnumero, johon kukaan ei enää vastaa.

Kuluttajavirasto ja paikalliset kuluttajaneuvojat ovat kehottaneet viemään törkeimmät tapaukset poliisin tutkittavaksi. Lomaosakebisnekseen liittyy niin paljon lieveilmiöitä, että kuluttajien pitäisi olla todella valveilla, korostaa lakimies Kari-Matti Lehti kuluttajavirastosta. Lomaosakkeista tulee enemmän yhteydenottoja kuin tietokoneista, vaikka niitä myydään sata kertaa enemmän.

Kova kaupanteko johtaa harkitsemattomiin ostoihin

Kari-Matti Lehden mukaan jälleenmyynnin ongelmat ovat seurausta ensimmäisen vaiheen kovasta markkinoinnista. Lomaosakkeita on myyty sekä ulkomailla että kotimaassa aggressiivisesti ja kyseenalaisia markkinointikeinoja käyttäen. Moni hoksaa vasta jälkikäteen tehneensä huonot kaupat. Kuluttajalla on lomaosake, jota hän ei oikeastaan ole halunnut eikä tarvitse. Todelliset käyttökulut yllättävät, eikä osakkeen arvo nouse toivotusti. Kari-Matti Lehti on havainnut lomaosakkeiden jälleenmyyntihintojen pudonneen paikoitellen olemattomiksi. Lomaosakkeita kaupataan jopa tuhannella markalla, jotta päästään eroon vastikkeiden maksamisesta. Tämä tilanne on synnyttänyt jälleenmyyjien ammattikunnan, joka ilmoittelee lehdissä: "Ostetaan lomaosakkeita" tai " Maksetaan hyvä hinta lomaosakkeista". Kokemustensa perusteella lakimies Lehti kehottaa suhtautumaan näihin ilmoituksiin erityisen varovaisesti. Loppukesän jälkeen ne ovat aiheuttaneet "hälyttävän paljon" yhteydenottoja. Pelkästään Lahden kuluttajaneuvojilla on kolme lomaosakkeen jälleenmyyntiä, joissa asiakas näyttää tulleen petetyksi. Kahdessa muussa tapauksessa kuluttaja on jättänyt välirahan viime hetkillä maksamatta.

"Ettekö ottaisi tilalle osakkeen Espanjasta?"


Pettymykseen johtaneilla jälleenmyyntitarinoilla on yhteinen juoni. Kun kuluttaja soittaa ilmoituksessa mainittuun numeroon, selviää, ettei kyse olekaan ostajasta, vaan välittäjästä. Yleensä keskustelussa päädytään jälleenmyyntisopimukseen. Jokin ajan kuluttua kuluttajalle ilmoitetaan, ettei kotimainen lomaosake mene kaupaksi sovitulla hinnalla. Jälleenmyyjä tarjoaa "pienellä välirahalla" esimerkiksi Espanjasta lomaosaketta, jolla on "jo valmiina ostaja tai jollaista ainakin kysytään kovasti". Kun kuluttaja maksaa pyydetyn välirahan, hän saa tilalle lähes arvottoman ulkomaisen osakkeen, jolle ei olekaan ostajaa. Toinen vaihtoehto on se, ettei osakkeesta ole tietoakaan ja ettei myyjä vastaa puhelimeen eikä faksitse lähetettyihin yhteydenottopyyntöihin. -Sitkeimmät ovat odottaneet uutta, luvattua lomaosaketta tammikuusta asti, tietää lakimies Kari-Matti Lehti.

Monta yrittäjää

Epäilyttävässä jälleenmyyntibisneksessä eivät ole kyseessä aivan pienet summat. Kuluttajien maksama väliraha on yleensä ollut 10 000-20 000 markkaa ja yhdessä Lahden-tapauksessa jopa 30 000 markkaa. Kari-Matti Lehti tietää joittenkin kuluttajien jopa ottaneen velkaa maksaakseen välirahan, ovathan he kuvitelleet saavansa Espanjan lomaosakkeen nopeasti kaupaksi. Lehden mukaan epäilyt koskevat monta eri jälleenmyyjäyritystä. Suurin osa niistä on kotimaisia, mutta joukossa on myös skandinaavisen yrityksen Suomen-edustus. Ainakin yksi firma on hävinnyt täysin viranomaisten tavoittamattomiin, vaikka se on antanut tietonsa myös kaupparekisteriin. -On myös tapauksia, joissa toimintaa harjoitetaan uudella nimellä samoissa tiloissa ja osin samalla henkilöstöllä. Vanhoja asiakassuhteita yritys jatkaa niiltä osin kuin haluaa. Lakimiehenä Lehti arvioi, että jotkut tapaukset täyttävät myös petoksen tunnusmerkit. -Poliisi ei sellaisia yleensä lähde penkomaan ilman kuluttajan tekemää rikosilmoitusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.