Mainos

Lomamatkat kasvattavat suosiotaan

Entistä useampi suomalainen aikoo tehdä ulkomaille tai kotimaahan suuntautuvan lomamatkan tänä kesänä tai tulevana syksynä.

Uimaranta

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä, jota varten haastateltiin yli 4500:aa Suomessa asuvaa henkilöä. Ulkomaille matkansa aikoi suunnata 45 prosenttia ja kotimaahan 64 prosenttia suomalaisista.

Lomamatka-aikeet lisääntyivät hieman viime vuodesta, mutta eivät yltäneet huippuvuoden 2002 tasolle. Koko maassa ulkomaanmatkaa suunnitteli keskimäärin kaksi prosenttiyksikköä useampi kuin vuotta aiemmin.

Useimmin ulkomaille lähtöä suunniteltiin Etelä-Suomen talouksissa. Kärjessä oli Uusimaa, jossa 59 prosenttia talouksista suunnitteli matkaa ulkomaille. Myös Etelä-Karjalassa, Itä-Uudellamaalla ja Pohjanmaalla vähintään joka toinen talous aikoi tehdä ulkomaille suuntautuvan lomamatkan.

Pellervo Marja-aho Tilastokeskuksesta selittää Uudenmaan ja etenkin pääkaupunkiseudun vahvaa asemaa helpolla sijainnilla. Koneeseen ja pikamatkalle on yksinkertaisesti helpompi hypätä.

- Ei tarvitse ajaa kahtatoista tuntia, niin kuin jostakin Kainuusta, hän vertaa.

Etelä-Karjalassa lomasuunnitelmia saattaa lisätä Venäjä. Vähiten ulkomaan lomasuunnitelmia oli Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla, jossa aikeet jäivät alle 29 prosentin.

Kotimaa kiinnostaa lapsiperheitä

Kotimaanmatkasuunnitelmat lisääntyivät nekin koko maassa keskimäärin puoli prosenttiyksikköä. Muita useammin suunnitelmia oli Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Uudenmaan talouksilla.

- Ne osat Suomesta, joissa ollaan tavallaan luonnon helmassa enemmän, siellä kotimaanmatkailu kiinnostaa suhteellisesti enemmän, Marja-aho sanoo.

Lapsiperheiden innokkuus lomailla kotimaassa oli suurempaa kuin esimerkiksi yksin asuvien tai usean aikuisen talouksien. Kotimaanmatkailu kiinnosti vähiten eläkeläisiä ja maatalousyrittäjiä.

Lomamatkoja varten myös säästetään entistä useammin. Huhtikuussa 43 prosenttia kotitalouksista kertoi säästävänsä tulevaa lomaa varten.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.