Mainos

Lokkien häätöä kokeillaan köysiesteellä

Lintuja häädetään köysiesteillä Espoon Ämmässuon kaatopaikalla.

Espoon Ämmässuon kaatopaikalla kokeillaan lokkien karkoittamista köysiesteen avulla. Hehtaarin suuruinen alue on eristetty köysillä ja lokit näyttävät pysyvän melko hyvin pois alueelta. Lokit halutaan pitää poissa jätekuormien läheltä hygieniasyistä. Lintuinfluenssan pelko on nopeuttanut karkoituskeinojen kehittelyä kaatopaikalla.

Pahimmillaan Suomen suurimmalla kaatopaikalla parveilee kymmenentuhatta lokkiapäivässä. Ruokaa etsivät linnut häiritsevät jäteautojen kuljettajia ja kaatopaikan työntekijöitä.

Jäteautojen purkupaikan päälle ja sivuille on viritetty köysiä kahden metrin välein, jotta linnut pysyisivät loitolla.

-Se perustuu siihen, että lokki ei isona lajina mene mielellään köysistön sisään. Se kokee olonsa turvattomaksi, kertoo ornitologi Jukka Tanner Helsingin lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Kaatopaikan valtalaji harmaalokki näyttääkin välttelevän köysien eristämää aluetta. Naurulokit sen sijaan sujahtelevat myös köysien alle. Suunnitelmissa on köysirivistön tiivistäminen, jotta kaikki lokit pysyisivät pois.

Myös lintujen kannalta köydet ovat verkkoja turvallisempi ratkaisu. Juhannukseen mennessä kerätään kokemuksia ja päätetään, laajennetaanko verkkoa koko kaatopaikan päälle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.