Mainos

Lokakuun tulvavahinkojen kustannukset yhä epäselvät

Lokakuussa Etelä-Pohjanmaata ja Satakuntaa koetelleiden poikkeuksellisten tulvien kustannuksista ei ole vieläkään tarkkaa tietoa.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen ennakkoarvion mukaan tulvat aiheuttivat heidän alueellaan noin kuuden miljoonan euron tuhot.

– Tiedot ovat yhä epätarkkoja. Kunnat selvittävät alueellamme vahinkoja vesistökohtaisesti, joten yhteen lausuntopyyntöön kootaan useampien kiinteistöjen tietoja. Työ on edelleen käynnissä, kertoo vanhempi insinööri Tuuli SaariEtelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Pohjanmaalla veden alle jäi noin sata kiinteistöä. Toiset sata tulva-alueella vaarassa ollutta taloa saatiin suojauksin pysymään kuivana.

– Lokakuu oli ajankohtana ongelmallinen näin runsaille sateille etenkin, kun maa oli kesän jäljiltä hyvin märkä. Kesällä vastaava sademäärä ei olisi tehnyt näin pahaa jälkeä, Saari arvioi.

Pääosin mökkiriesa

Valtio korvaa tulvavahinkoja, jos tulva katsotaan poikkeukselliseksi eli vastaavanlainen tulva koettelee vain keskimäärin 20 vuoden välein.

Vaurioituneen kiinteistön käy tarkastamassa kunnan maaseutusihteeri tai rakennustarkastaja. Korvaushakemus toimitetaan paikalliseen ely-keskukseen, jonka tehtävänä on antaa lausunto siitä, täyttyykö kohteessa poikkeuksellisen tulvan määritelmä.

–Meillä tapaukset ovat olleet pääsääntöisesti melko selviä, kertoo Porin maaseututoimen yhteistoiminta-alueen maaseutupäällikkö Mika Ruissalo.

Porin yhteistoiminta-alueelta on tullut 40 hakemusta, joista 30 on Siikaisten kunnan alueelta. Vahingot ovat olleet muutamasta sadasta eurosta yli 10 000 euroon.

Koko Satakunnasta on Varsinais-Suomen ely-keskukselle tullut kuutisenkymmentä vahinkolausuntoa.

– Suurin osa vaurioista on tullut vapaa-ajanasunnoille. Satakunnassa erityisesti Siikaisissa on myös tulvasta kärsineitä asuinrakennuksia, kertoo suunnitteluinsinööri Veijo Heikkilä Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Poikkeuksellisen korkealle noussut vesi vaurioitti siltoja ja tierumpuja. Lisäksi se aiheutti satovahinkoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.