Lokakuu

Öljyttyjen puupintojen hoito

28. lokakuuta

Puu on luonnonmateriaalina kaunis ja se tuntuu hyvälle kädellä koskettaessa. Puupinta kestää myös hyvin kulutusta, mutta se vaatii säännöllistä hoitoa ja tietoa oikeista hoitotavoista. Öljytyn puulattian hoidossa tärkeintä noudattaa lattiavalmistajan ohjeita ja käyttää oikeita aineita säännöllisesti. Lattianhoidosta oli kertomassa Kährsin Harri Koskinen ja perusteellisen öljyämisen lattialle i teki Parketti-Romanoffin Ilkka Suvala. Keittiössä ja wc-tiloissa voidaan myös hyvin käyttää öljyttyjä puupintoja.

Ohjeet puupintojen hoitoon löydät Decorasta.

Syysretki kesämökille Korppooseen

21. lokakuuta

T.i.l.a. vieraili valokuvaaja Ullamaija Hännisen kesämökillä Korppoossa. Ullamaija on remontoinut mökkinsä vanhaa kunnioittaen ja hän on myös valokuvannut mökin tunnelmia eri vuodenaikoina, herkullisia reseptejä, mökkielämää ja remonttia kirjaansa ”Kauhalla ja Vasaralla”.

Ryijyn uusi tuleminen

14. lokakuuta

Ryijy on noussut nuorten suomalaisten suunnittelijoiden kiinnostuksen kohteeksi. T.i.l.a. tapasi suunnittelija Jarkko Kallion ja Harri Helorinteen, jotka kertoivat suunnittelemistaan ryijyistä. Jarkko Kallion suunnittelema Poks-ryijy on saanut hyvän vastaanoton ja viime vuonna esitellyt värikkäät ryijyt ovat saaneet seurakseen uuden ruskean värityksen. Poks-ryijy on kooltaan 45 x 45 cm ja sitä on saatavana sekä valmiina ryijynä että käsityöpakettina Suomen Käsityön Ystävistä. Harri Helorinne tutki mahdollisuuksia hyödyntää tietokoneen ominaisuuksia osana perinteisen ryijyn suunnitteluprosessia ja näin syntyi CMYK-ryijykokoelma, jota valmistaa toinen perinteikäs ryijyjen valmistaja Helmi Vuorelma Oy. Ohjelmassa esitetyt Ritva Puotilan ”Midsummer Night” ja Uhra Simberg- Ehrströmin ”Salainen” ryijyt kuvaukseen toimitti Tomorrows Antique 050- 64320.

Untuva ja höyhen vuodevaatteissa

7. lokakuuta

Tutustuimme untuvaisten vuodevaatteiden valmistukseen Joutsen Finlandin tehtaalla Riihimäellä, jossa Hanna Sumarin haastateltavana oli Erkki Juhonen. Untuvapeitteiden hyvä lämmönsäätelykyky johtuu untuvan luontaisesta ominaisuudesta varastoida lämpöä ja luonnonmateriaalina se myös hengittää eli untuvapeite on lämmin talvella ja viileä kesällä. Untuvatuotteiden tuoteselosteessa olevat luvut (esim. 70/30) kertoo tuotteen sisältämän untuvan ja untuvaisen höyhenen määrän sekä lisäksi siinä on maininta täytteen kokonaispainosta. Ensimmäinen luku kertoo untuvan määrän ja toinen luku untuvaisen höyhenen määrän. Mitä suurempi ensimmäinen luku on, sitä laadukkaammasta tuotteesta on kyse.

Untuvatuotteet pestään käyttöohjeen mukaisesti 60-asteisessa vesipesussa pienellä määrällä untuvatuotteiden pesuainetta ja kuivataan mielellään rumpukuivauksella. Rumpukuivauksessa ei rumpuun tarvita mitään kovia esineitä untuvaa pöyhimään vaan untuva palautuu ilmavaksi kuivuessaan. Ilman rumpukuivausta kuivattaessa tuote tulee lingota mahdollisimman kuivaksi ja huolehtia ilmavasta kuivauspaikasta. Kuivumisen tuotetta tulee pöyhiä jotta untuvat kuivuvat mahdollisimman nopeasti ja tuote palautuu ilmavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja