Mainos

Loiston pokkarikustannus sammumassa

Suomalaiset taskukirjamarkkinat uudistanut Loisto-yhtiö lopettaa pokkarien julkaisemisen. Yhtiö hävisi hovioikeudessa kiistan käännöspalkkioista, minkä vuoksi Loiston omistavat kustannusyhtiöt ovat päättäneet, että nykyinen toiminta loppuu vuodenvaiheessa.

Yhdeksän vuotta toiminut yhtiö on menestynyt hyvin, sillä myynti on kasvanut tänä vuonna 20 prosenttia. Tästä menestyksestä haluaisivat osansa myös suomentajat - tai ainakin yksi heistä. Niin käräjäoikeus kuin hovioikeuskin päättivät, että Loisto on erillinen kustannusyhtiö. Siksi pokkareista pitää maksaa erillinen korvaus myös kääntäjälle, kuten kirjailijoillekin.

Suurten omistajien näkemys on tietysti täysin päinvastainen. Kääntäjälle maksetaan kertakorvaus, ja sen jälkeen käännöstä saa käyttää myös Loisto, koska on se "vain" markkinointiyhtiö. Loiston vt. toimitusjohtaja Reetta Miettinen etsii lopettamiselle muitakin syitä kuin tappiot oikeudessa.

- Tottakai se on varmaankin vaikuttanut, mutta se ei ole ainoa syy. Sanotaan näin, että se on ikäänkuin sysännyt keskusteluja eteenpäin, muotoilee Miettinen. - Markkinat on avattu ja pokkarilla menee hyvin. Nyt nähdään, että on aika tehdä kustantajien omia sarjoja.

Vuonna 2000 perustettu Loisto on uudistanut tyystin suomalaiset pokkarimarkkinat, liikevaihto on koko ajan kasvanut, vaikka työntekijöitä on vain kaksi. MTV:n uutisten tietojen mukaan menestysmerkki ajetaankin alas nimenomaan oikeuden päätösten takia. Vaikka juttu saattaa vielä jatkua korkeimmassa oikeudessa, ennakkotapaus voi rohkaista useammankin kääntäjän hakemaan korvauksiaan raastuvan kautta.

- Tämä tilanne sellaisenaan on surullinen, tottakai se tuntuu pahalta, myöntää Loiston tj. Reetta Miettinen. - Mutta usko pokkarimarkkinoihin on vahva. Lukijoille voimme toivottavasti luvata, että hyviä pokkareita tulee edelleen. Ne vaan siirtyvät kustantamoiden tekemäksi tästä lähtien - ainakin toistaiseksi.

Katso Kari Pyrhösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.