Loimaan Seudun Puhelimen kiista KHO:lle

Korkein hallinto-oikeus saa ratkaistavakseen hankintakiistan Loimaan Seudun Puhelimesta.

Korkein hallinto-oikeus KHO joutuu ottamaan kantaa kilpailuneuvoston joulun alla tekemään ratkaisuun, jolla se esti teleyhtiö Soneraa hankkimasta Loimaan Seudun Puhelimen osakkeita. Soneran lisäksi päätöksestä valittaa Kilpailuvirasto.

Kilpailuviraston mielestä kilpailuneuvoston päätös on ongelmallinen, koska se avasi muille kuin kaupan osapuolille eli kilpailijoille valitustien. Juridisesti Kilpailuvirasto hakee ratkaisua menettelytapaan. Kilpailuviraston näkemyksen mukaan yrityskauppoja suunnittelevien on voitava luottaa siihen, että prosessi etenee, eivätkä ulkopuoliset voi kauppoja pitkittää ja hankaloittaa.

Viraston mukaan kilpailulaki on tehty suojaamaan tervettä kilpailua: viranomaisten tehtävänä on katsoa, että suunniteltu kauppa ei vaikeuta muiden asemaa. Kilpailuvirasto sai kaupan tutkittavakseen loppuvuodesta 2000. Se antoi Soneralle ehdollisen luvan osakkeiden hankintaan elokuussa. Soneran kilpailijat valittivat viraston ratkaisusta kilpailuneuvostoon, joka asettui niiden kannalle kumoamalla Kilpailuviraston päätöksen.

Viime vuonna KHO:lta meni keskimäärin hieman vaille vuosi ratkaisunsa tekoon. Sekä Sonera että Kilpailuvirasto käyttävät valitusoikeuttaan. Määräaika umpeutuu ensi maanantaina.

Kiistely jatkuu

Soneran ja kilpailijoiden kisa Loimaan Seudun Puhelimesta jatkuu, sillä viime viikon lopussa ryhmä maakunnallisten puhelinyhtiöiden muodostamaan Finnet-liittoon kuuluvia puhelinyhtiöitä tarjoutui lehti-ilmoituksella ostamaan Loimaan Seudun Puhelimen osakkeita 2530 euron eli runsaan 15 000 markan hintaan.

Viikon puolivälissä ostajaryhmään kuuluvan Lännen Puhelimen toimitusjohtajalla Tapani Mikolalla ei ollut vielä tarkkoja tietoja siitä, kuinka moni oli tarjouksen hyväksynyt. Tarjous on voimassa 1. helmikuuta saakka.

LSP:ssä tarjousta on pidetty vihamielisenä valtausyrityksenä ja kiusantekona, joka on jatkoa Turun Puhelimesta käydylle omistajakiistalle. LSP nousi noin vuosi sitten turkulaisyhtiön suurimmaksi omistajaksi, eikä kumpikaan yritys lähtenyt mukaan Finnet-liiton yhtiöiden muodostamaan matkapuhelinyhtiöön eli nykyiseen DNA:han, vaan liittoutui Soneran kanssa. Samalla LSP päätti suunnata osakeannin Soneralle, jolla Sonera olisi saanut 24 prosenttia LSP:stä.

Loimaan Seudun Puhelimen hallituksen puheenjohtaja Jaakko Raikkonen katsoo Finnet-konsortion pyrkivän nyt ostotarjouksellaan pääsemään käsiksi Turun Puhelimen ja Loimaan Seudun Puhelimen kassoihin, kun ryhmä ei onnistunut siinä saamalla yhtiöitä DNA:n maksumieheksi.

Raikkosen mukaan yhtiöiden osuus DNA:han tehtävistä sijoituksista olisi noussut 270 miljoonaan markkaan eli runsaaseen 45 miljoonaan euroon. LSP:ssä uusinta ostotarjousta ei ole pidetty yllätyksenä, mutta toimitusjohtaja Eero Sinkkosen mukaan yllätys olivat siinä käytetyt keinot. Hänen mukaansa LSP:n taloudesta on annettu harhaanjohtavia tietoja, eikä osakkeesta tarjottu hinta ole kohdallaan. Sonera maksoi osakkeista 39 000 markkaa eli 6559 euroa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat