Mainos

Loikkaukset ja nälkä varjostivat P-Korean juhlia

Pohjois-Korea ylisti johtajaansa Kim Jong Iliä jumalaksi juhliessaan tänään hänen 55-vuotissyntymäpäiväänsä. Maata piinaava nälkä ja loikkausten kärjistämä kylmä sota Etelä-Korean kanssa tuntuivat kuitenkin himmentävän "rakkaan johtajan" sankaruutta. Ilmapiiri Koreoiden välillä kiristyi entisestään, kun pohjoiskorealaista loikkaria ammuttiin myöhään eilen Soulissa. Etelä-Korea syytti murhayrityksestä Pohjois-Koreaa.

Syntymäpäiväjuhlilla oli määrä valmistella Kimin muodollista astumista isänsä seuraajana kahteen Pohjois-Korean avaintehtävään, maan presidentiksi ja kommunistipuolueen pääsihteeriksi. Molemmat virat ovat olleet miehittämättä kolme vuotta, edesmenneen "suuren johtajan" Kim Il Sungin kuolemasta lähtien.

Juhlintaan kuului ylistävien kirjoitusten ohella ilotulituksia sekä 10 000 lapsen voimisteluesitys. Suora televisiolähetys juhlista kuitenkin yllättäen peruttiin.

-Suureen kenraaliin Kim Jong Iliin luotetaan ehdottomasti, ikuisesti ja täydellisesti, kuin jumalaan, Pohjois-Korean virallinen Rodong Sinmun -sanomalehti kirjoitti.

Puolueen onnittelutervehdyksestä kävi myös ilmi, että armeijan merkitys on Kimin johtajakaudella kasvanut ohi puolueen. Tervehdyksessä todetaan Kimin ajaneen läpi ajatuksen, että "armeija on vallankumouksen ydin ja tärkein voima".

Pohjois-Korean 1,1-miljoonainen armeija on maailman viidenneksi suurin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.