Mainos

Loikkari: Irak käytti hermokaasua Irania vastaan

Irak käytti VX-hermokaasua sotiessaan Irania vastaan vuonna 1988, kertoi Irakin sotilastiedustelupalvelun entinen johtaja brittiläisessä Independent-sanomalehdessä tänään.

-VX-kaasua käytettiin Faon taistelussa 17. ja 18. huhtikuuta vuonna 1988, kertoi kenraali Wafiq al-Sammarai. Hänen mukaansa Irak käytti saksalaisten tutkijoiden asiantuntemusta, jonka avulla he onnistuivat valmistamaan hermokaasua vuoden 1987 lopussa. Al-Sammarai loikkasi Irakista vuoden 1994 lopussa. Al-Sammarain mukaan VX-kaasu oli varastoitu al-Tharthariin, joka sijaitsee Bagdadista luoteeseen.

Jo aiemmin on tiedetty, että Irak käytti sinappi- ja sariinikaasua sodassaan Irania vastaan. Al-Sammarai on kuitenkin ensimmäinen, joka myöntää maan käyttäneen myös VX-hermokaasua.

Irak on tähän saakka väittänyt, ettei se ole koskaan onnistunut käyttämään VX-kaasua aseissaan. YK:n asetarkastajat ovat kuitenkin viime aikoina löytäneet todisteita siitä, että Irak latasi ohjustensa taistelukärkiin hermokaasua ennen Persianlahden sotaa vuonna 1991. Irak puolestaan on syyttänyt Yhdysvaltoja siitä, että se pyrkii syytöksillään vain pitämään Irakin vastaiset kansainväliset pakotteet voimassa.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.