Mainos

"Lohturuoka" näyttää tuovan samat hyödyt kuin mielialalääke

Runsasrasvainen ja sokeripitoinen ruokavalio näyttää saavan aivoissa aikaan samanlaisen reaktion kuin mielialalääkkeet.

Australialaistutkimuksen mukaan tässä lienee selitys myös niin sanotun lohturuuan eli herkkuruuan himoon. Tiedot käyvät ilmi rotilla tehdystä käyttäytymistutkimuksesta.

Australialaistutkimuksessa rotat jaettiin kahteen ryhmään. Rottien stressitilaa kasvatettiin pitämällä heitä erossa emostaan. Toisen ryhmän rotille tarjottiin testin aikana sokerisia ja rasvaisia herkkuruokia ja verrokkiryhmä taas sai syödäkseen pelkästään normaalia "terveellistä" ruokaa.

New South Westin yliopiston tutkijan Margaret Morrisin mukaan tutkijat havaitsivat herkkuruokia syöneiden rottien aivoissa samanlaisia kemiallisia muutoksia, kuin mitä mielialalääkkeet tekevät.

Morris kuitenkin varoittaa, ettei tuloksista saa tehdä liian hätäisiä johtopäätöksiä. Hänen mukaansa on selvitettävä myös tarkemmin muiden terveellisempien stressinlievityskeinojen hyötyjä. Tällaisia ovat mm.liikunta ja hyvät sosiaaliset suhteet.

- Me emme halua sanoa, että alkakaa syödä herkkuja, koska se ei ole hyväksi terveydelle. Mutta jos voimme löytää syyn, mikä laukaisee herkkujen syönnin jälkeisen hyvänolontunteen, voimme tutkia sitä, ja löytää jonkin terveellisemmän ratkaisun, Morris jatkaa.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.