Mainos

Lohisaaliit romahtaneet Suomenlahdella

Pari vuotta sitten alkanut lohisaaliiden alamäki jatkuu edelleen ja viime vuonna lohen kokonaissaalis itäisellä Suomenlahdella oli 39 tonnia. 26 tonnin loukkusaalis on vain noin viidesosa 90-luvun alkupuoliskon keskimääräisestä saaliista.

Saaliiden määrät hupenevat nopeasti koko Suomenlahdella. Viime vuosikymmenen alussa lohisaaliit olivat 500-600 tonnia. Vuonna 1999 saalis oli vain noin 200 tonnia, ja viime vuonna se jäi jo alle 100 tonnin. Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kalatalousyksikkö, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sekä lohenpoikasten tuottajat selvittävät parhaillaan mahdollisia syitä lohi-istutusten huonoon tuotantoon. Oudoksi asian tekee se, että istutusmäärät Suomenlahdella ovat koko ajan kuitenkin nousseet.

Syitä katoon tutkitaan

Suomen viime vuoden lohisaalis vastasi 1970-luvun tasoa, jolloin istutukset eivät vielä olleet alkaneet, vaan saalis perustui silloisen Neuvostoliiton istutuksiin. Vuonna 1999 Suomessa istutettiin 600 000 lohenpoikasta. Muut istutukset, lähinnä virolaisten tekemät, mukaan lukien istutusten kokonaismäärä oli noin 800 000 kappaletta. Lohenpoikasten merkintätutkimukset osoittavat istutusten tuloksen romahtaneen viime vuosina. Nyt tehtävässä selvityksessä keskitytään lohenpoikasten istututusten jälkeiseen kuolleisuuteen sekä mm. poikasten kokoon ja ravintotilanteeseen.

Harmaahylkeiden tekemiä lohivahinkoja ilmoitettiin viime vuonna seitsemän tonnia, mutta Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kalatalousjohtajan Asko Niemen mukaan todellinen vahinko on huomattavasti suurempi. Itäisellä Suomenlahdella elävien harmaahylkeiden kokonaismääräksi on arvioitu 200-300 yksilöä. Tämän vuoden aikana kalastajat alkavat saada korvauksia hylkeiden heille aiheuttamista vahingoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.