Mainos

Lohineuvottelut tuloksettomia, ministeriö selvittää toimeentuloa

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää heti selvitykset ammattikalastajien toimeentulon parantamiseksi. Kuluvan vuoden kalastusrajoitukset pysyvät ennallaan, mutta perustettu työryhmä selvittää, miten kalastusta voidaan ensi keväänä helpottaa.

Selkämeren lohenkalastajien neuvottelut maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän kanssa päättyivät tänään tuloksettomina. Hemilä ei suostunut kalastajien ehdottomaan vaatimukseen saada kalastusoikeus viipymättä. Kalastajat ovat uhanneet laittomalla kalastuksella, jos Selkämerelle ei myönnetä Ahvenanmaan kaltaista erityisoikeutta.

Ministeri Hemilä perusteli joustamattomuutta "lainsäädännöllisillä syillä" eli asetuksella säädettyjä rauhoitusaikoja on mahdoton muuttaa nopeasti. Jos sille tielle lähdettäisiin, päätös saattaisi venyä heinäkuulle asti, ja sillä ei olisi merkitystä kalastajille.

Hemilä lupasi helpotuksia kevään 1998 kalastukseen. Maaliskuussa voisi tästä vuodesta poiketen kalastaa, ja kesäkuun rauhoitus lyhenee viikolla. Lisäksi rauhoitusajaksi voitaisiin myöntää aluskohtainen kiintiö.

Kalastajat olivat tyytyväisiä ministerin pitkän näkemän lupauksiin, mutta vaativat ratkaisua myös tämän hetken umpikujaan. Satakuntalaiset kalastajat kokoontuvat illalla Porin Yyterissä. Siellä kalastajat aikovat sopia yhtenäisestä toimintalinjasta lähiviikkojen ajaksi.

Ulospääsy meritaimen kalastuksesta

Uhkaavaan lohisotaan saattaa tulla ratkaisu meritaimen kalastuksesta. Se on sallittua 15:nteen kesäkuuta asti neljän merimailin sisäpuolella. Merivartiosto ei yleensä ole valvonut meritaimen kalastusta. Valvontaan se ryhtynee vain, jos maa- ja metsätalousministeriö tai sen alaiset yksiköt pyytävät virka-apua.

Lohen kalastuksessa käytettävät verkot ovat täsmälleen samoja kuin taimenen kalastuksessakin. Todennäköistä on, että kaloista suuri osa tulee olemaan lohia.
-Se on sitten jokaisen kalastajan asia, tuoko hän lohia rantaan, sanoo raumalainen kalstaja Olli Nissilä, joka oli tapaamassa Hemilää.

Erikoissuunnittelija Harri Kaasinen myöntää, että kalastus on menossa "valvontakysymykseksi". Kaasinen kieltää, että ministeriö olisi tarjonnut meritaimenesta porsaanreikää pulmaan.

Meritaimen kalastus tuo vain hetkellisen ulospääsyn. Siksi tilanteen selvittely jatkuu maanantaina. Suomen Ammattikalastajien Liitto ja maatalousministeriö selvittävät eri mahdollisuuksia kestävämmän mallin rakentamiseksi. Ainakin Selkämeren kalastajat odottavat saavansa jonkinlaisen erivapauden vielä tälle kesälle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.