Lohiasetus suututti pohjalaiset ammattikalastajat

Pohjanmaan rannikon ammattikalastajat protestoivat uutta lohiasetusta vastaan uhkaamalla lähteä laittomaan lohenpyyntiin. Myös Suomen Ammattikalastajaliitossa ollaan pettyneitä asetukseen. Ammattikalastajaliiton hallitus kokoontuu heti pääsiäisen jälkeen pohtimaan sitä, mihin toimiin se ryhtyy.

Uusi asetus tarkoittaa käytännössä paluuta kahden vuoden takaiseen tilanteeseen, sanoo Suomen Ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Göran Heinonen Vaasasta. Ammattikalastajia ei ole kuunneltu ollenkaan. Liitto on tähän saakka seurannut nöyrästi ohjeita, mutta nyt on korkea aika ryhtyä toimiin, sanoo Heinonen. Yksi mahdollisuus on, että liitto kehottaa jäseniään laittomaan lohenpyyntiin kieltoaikana. Myös sellaista mahdollisuutta väläytetään, että kalastajat sulkisivat lohipaateilla jonkin sataman.

Uuden asetuksen mukaan lohen pyyntikielto päättyy esimerkiksi Merenkurkussa 20. kesäkuuta. Pohjanmaan rannikon ammattikalastajat ovat vaatineet lohenkalastuksen aloittamista viimeistään 15. kesäkuuta. He ovat jo ehättäneet esittää Suomen Ammattikalastajaliitolle työtaisteluun ryhtymistä. Pyynnin alkamisajankohta on aivan liian myöhäinen pohjalaiskalastajille, sanoo Pohjanmaan ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Lena Talvitie. Siihen mennessä lohet ovat ennättäneet uida Merenkurkun ohi pohjoiseen. Lakkoon ei voida mennä, mutta töihin kylläkin. Työtaistelu uhataan aloittaa 6. kesäkuuta. Päivä on sama mitä maa- ja metsätalousministeriön lohityöryhmä esitti pyynnin alkamispäiväksi Merenkurkussa. Lohityöryhmän esitykselle viitattiin kintaalla. Työryhmä asetettiin viime kesänä sen jälkeen, kun Pietarsaaren ja Porin edustan kalastajat olivat lähteneet laittomaan lohenpyyntiin. Esimerkiksi Pietarsaaren edustalla kalastajat kiskoivat merestä ennätyssaaliita kesäkuun alkupuolella. Poliisi takavarikoi lohet ja asia on syyteharkinnassa.

Lohityöryhmään kuuluneen Talvitien mukaan työryhmä oli liian pieni, eikä se ollut poliittisesti tarpeeksi vahva. Työryhmän tehtävänä oli selvittää toimia, joilla ammattikalastajien toimeentuloa voitaisiin parantaa ilman luonnonlohikantojen vaarantamista. Pohjalaiskalastajien mukaan heille on luvattu jo useana vuonna parannuksia. Mitään ei ole kuitenkaan saatu. Viime ja toissa vuonna pyyntirajoitukset olivat vielä uuttakin asetusta tiukempia. Merenkurkussa on 800 ammattikalastajaa, joista arviolta puolet on riippuvaisia lohenpyynnistä.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat