Mainos

Lohi ja tekoallas koplattiin yhteen

Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen haluaisi koplata yhteen Kollajan tekoaltaan rakentamisen ja Saimaan luonnonlohikannan pelastamisen.

Ei tarvitsisi kuin poistaa käytöstä Palokin ja ehkä myös Hiitolan vesivoimala, niin lohi pääsisi taas nousemaan Heinäveden koskiin. Suunnitelmaan sisältyy myös savolainen vaihtokauppa.

- Pari pientä voimalaa puretaan täällä Itä-Suomessa ja sitten voidaan rakentaa pohjoisessa lisää, esimerkiksi tämä Kollajan paljon suurempi voimala. Eli lohi hyötyisi, saataisiin uutta energiaa ja sillä tavalla tämä vaihtokauppa olisi eduksi Suomelle, EU:lle ja luonnolle, sanoo Viialainen.

Viialaisen ja matkailuyrittäjien haave on, että saimaanlohi nousisi ennallistettuihin koskiin ja lisääntyisi luonnollisesti.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki pitää avausta mielenkiintoisena mutta näkee siinä myös monia ongelmia.

Lehtomäen mielestä Kollajan allashankkeen toteuttamismahdollisuudet on kyllä syytä tutkia, mutta ilman ylimääräisiä vaihtokauppakytkentöjä.

- Toivon että syksyn strategiakeskustelussa myös Kollajan allashanke saa oman huolellisen itsenäisen arviointinsa, Lehtomäki sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.