Mainos

Lohen tuonti kasvanut voimakkaasti

Lohen tuonti Norjasta Suomeen on kasvanut voimakkaasti. Viime vuonna lohta tuotiin 6700 tonnia. Vuonna 1993 vastaava tuontimäärä oli 500 tonnia.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset kirjolohen tuottajat kokevat tuonnin uhaksi omalle elinkeinolleen.
-Norjan lohen hinta on ollut viime vuosina halvempaa kuin kotimaisen lohen hinta, tosin nyt Norjan lohen hinta on noussut. Suomessa kirjolohen tuotantoa vähennettiin, kun hinnat Norjassa olivat alhaisempia, kertoo kalastusbiologi Tom Abbors.

Suomessa viljellään kirjolohta. Muu viljelty lohi tuodaan maahamme. Abborsin mukaan kotimaisen kirjolohen markkinat säilyvät myös tulevaisuudessa Norjan lohentuonnista huolimatta.

Lohikilo 20 markkaa

Tuore lohi ei halvan hintansa vuoksi enää ole ylellisyyshyödyke, vaan se kuuluu yhä useammin arkiseen ruokapöytään. Kotimaisen kirjolohen kilohinta on tällä hetkellä noin 20 markkaa.

-Kirjolohen hinnan voimakas aleneminen alkoi jo 90-luvun alussa. Viime vuodesta lähtien hinta on hieman noussut, kertoo Abbors. Lohen alhaiseen hintaan ovat vaikuttanut eniten viljellyn lohen tarjonnan kasvu sekä tuotantokustannusten lasku.

Lohimarkkinoiden rakenteita ja vaikutuksia Suomen kalatalouteen on selvitetty maa- ja metsätalousministeriön tutkimuksessa Kansainvälisten lohimarkkinoiden rakenne ja kehitysnäkymät.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.