Mainos

Löfven syrjäyttämässä Reinfeldtin Ruotsin pääministerinä

Kahdeksan vuotta hallinnut Fredrik Reinfeldtin porvarikoalitio on menettämässä otteensa Ruotsin vallankahvasta.

Ruotsin television SVT:n myöhäisillan ennusteen perusteella punavihreän opposition kannatus oli nousemassa suuremmaksi kuin neljän porvarillisen puolueen hallituskoalition.  

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven joutuu kuitenkin rakentamaan hallituksensa huteralle pohjalle. Sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue saavat ennusteen mukaan yhteensä 43,7 prosenttia äänistä. Porvariblokin saalis näytti jäävän 39,1 prosenttiin.  

– Ruotsin kansa haluaa uuden hallituksen. Tällä tuloksella Stefan Löfven tulee pääministeriksi johtamaan Ruotsia uuteen suuntaan, sanoi sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Carin Jämtin.  

Kokoomukselle suuri pettymys  

Pääministeri Reinfeldtin johtama kokoomus on vaalien suuria häviäjiä. Neljä vuotta sitten se keräsi äänistä 30 prosenttia, mutta ääniosuus on ennusteen mukaan pudonnut neljänneksen, reiluun 23 prosenttiin.   

– On selvä, että tämä on meille pettymys. Olimme tähdänneet parempaan, sekä meille että hallituspuolueille, sanoi kokoomuksen puoluesihteeri Kent Persson Ruotsin televisiolle.  

Vaalipäivä ei sujunut välikohtauksitta. Neljällä äänestyspaikalla kävi natseja mellastamassa ja heittelemässä äänestyslippuja. Löfven tuomitsi häiriköinnin saapuessaan sosiaalidemokraattien valvojaisiin.   

– Tämä on kauheaa. Tämä on uhka demokratialle, Löfven paheksui.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.