Mainos

Lockerbien lentopommi-iskusta epäillyt viimeinkin oikeuteen?

Amerikkalaisen Pan Am -yhtiön matkustajalentokone räjähti skotlantilaisen Lockerbien pikkukaupungin yllä joulukuussa 1988, ja 270 ihmistä kuoli. Libyaa on jo vuosia yritetty taivutella luovuttamaan pommi-iskusta syylliseksi epäillyt miehet oikeuteen. Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela ilmoitti tänään, että kiistassa on saavutettu läpimurto.

Etelä-Afrikan ja Saudi-Arabian välittäjät ovat neuvotelleet kuluneen viikon aikana Libyan johtajan Muammar Gaddafin kanssa. Mandelan edustajan mukaan "kaikki kiistakysymykset on nyt ratkaistu ja asiaa hoitaa tästä eteenpäin YK:n pääsihteeri Kofi Annan". Myös Libya on vahvistanut tiedon sovun syntymisestä. Gaddafia on taivuteltu pitkään luovuttamaan Lockerbien pommi-iskusta epäillyt oikeudenkäyntiä varten. Neuvottelut kuitenkin polkivat paikoillaan kymmenen vuotta.

Mandelan henkilökuntapäällikkö Jakes Gerwel ja Saudi-Arabian Washingtonin-suurlähettiläs prinssi Bandar bin Sultan ovat yrittäneet taivutella Gaddafia tammikuusta asti. He ovat vierailleet Tripolissa useita kertoja. Tavoitteena on ollut saada epäillyt Hollannissa toimivan skotlantilaisen tuomioistuimen eteen. Sopimuksen yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta Etelä-Afrikan hallituslähteistä kerrottiin, että osapuolet ovat sopineet siitä, missä epäillyt asetetaan oikeuden eteen ja missä he istuvat tuomionsa, jos heidät todetaan syyllisiksi. Libya on tiettävästi suostunut siihen, että syytetyt kärsisivät mahdollisen vankilatuomionsa Skotlannissa.

Gaddafi auttoi taistelussa apartheidia vastaan

Mandelan ilmoituksen mukaan myönteiseen tulokseen päästiin Gaddafin yhteistyöhalun ansiosta. Nelson Mandela yritti löytää Lockerbien kiistaan ratkaisun jo vuonna 1997. Hän kävi tapaamassa Gaddafia kahdesti ja yritti saada tämän luovuttamaan epäillyt. Oikeudenkäynti olisi järjestetty jossakin puolueettomassa maassa. YK olisi tuolloin purkanut pakotteet, jotka se julisti Libyaa vastaan 1992.

Samalla Mandela kutsui kansainvälisen yhteisön hyljeksimän Gaddafin vierailulle Etelä-Afrikkaan ottamaan vastaan kiitokset siitä, että hän tuki aktiivisesti maan mustien vapaustaistelua. Gaddafi koulutti aikoinaan Mandelan johtaman ANC:n sissejä, jotka taistelivat valkoisten ylivaltaa ja rotusortoa vastaan 30 vuotta. Taistelu päättyi vuonna 1990, kun valkoiset taipuivat luopumaan vallasta. Mandela valittiin presidentiksi 1994.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.