Mainos

Lockerbie-oikeudenkäynti alkoi Hollannissa

Lähes 12 vuotta sitten tapahtuneen Lockerbie-lento-onnettomuuden oikeudenkäynti alkoi tänään Hollannissa. Amerikkalaisen matkustajakoneen räjäyttämisestä ja 270 ihmisen murhasta syytetetään kahta libyalaismiestä. Oikeudenkäynti pidetään Hollannissa, puolueettomassa maassa, mutta se käydään kuitenkin Skotlannin lain mukaan.

Skotlantilaisen Lockerbien yllä tehdystä pommi-iskusta syytetyt Abdel Basset al-Megrahi ja Al-Amin Khalifa Fatima ovat kieltäneet syyllisyytensä ja aikovat asianajajiensa mukaan esittää todisteita kahden palestiinalaisryhmän syyllisyydestä.

Megrahi ja Fahima kuuntelivat tarkkaavaisina, kun heille luettiin syytekirjelmä arabian kielelle käännettynä. Miehiä syytetään murhasta, salaliitosta ja lentoturvallisuusmääräysten rikkomisesta. Syyttäjien mukaan miehet piilottivat kasettisoittimeen kätkettyjä muoviräjähteitä ja ajastimen Maltasta Frankfurtiin lähetettyyn matkalaukkuun, joka siirrettiin myöhemmin tuhoon tuomittuun Pan Amin jumboon Lontoossa. Libyalaismiehet toimivat tuolloin Libyan salaisen palvelun agentteina Maltassa. Syytetyt ovat kuitenkin kiistäneet toimineensa agentteina. He sanovat olleensa vain Libyan lentoyhtiön palveluksessa.

Libyan johtaja kiisti osuutensa lentoturmaan

Megrahi ja Fatima ovat olleet telkien takana Camp Zeistissa viime vuoden huhtikuusta asti, jolloin Libyan johtaja Muammar Gaddafi suostui viimein luovuttamaan heidät oikeudenkäyntiä varten vuosia kestäneen kansainvälisen painostuksen jälkeen.

Ennen oikeudenkäyntiä antamassaan haastattelussa Gaddafi kielsi hallituksensa osuuden lento-onnettomuuteen.
Gaddafin mielestä syyttettyinä olevat miehet joutuvat kantamaan koko vastuun iskusta, jos heidät todetaan syyllisiksi.

Vuosikausia epäselvänä pysynyt onnettomuus sattui 21. joulukuuta 1988, kun yhdysvaltalainen matkustajakone räjähti Skotlannissa Lockerbie-nimisen kylän yläpuolella. Lentoturman oikeudenkäynnin arvellaan kestävän ainakin vuoden päivät.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.