Lockerbie-iskusta tuomittu libyalaismies pääsi vapaaksi

Skotlannin hallitus päätti tänään vapauttaa Lockerbie-iskusta tuomitun, kuolemansairaan libyalaisen miehen.

Pari tuntia ilmoituksen jälkeen Abdel Basset al-Megrahi, 57, poistui poliisi- ja ambulanssisaattueessa Greenockin vankilasta kohti lentokenttää, missä lentokone odotti häntä.

Al-Megrahin arveltiin ehtivän perheensä luo Libyaan viettämään huomenna alkavaa, islamilaisten pyhää ramadan-kuukautta.

Skotlantilaisessa vankilassa elinkautista istunut al-Megrahi armahdettiin, koska hän sairastaa parantumatonta syöpää.

- Vakaumuksemme vaativat, että oikeus tapahtuu, mutta myös armoa pitää osoittaa, totesi maan oikeusministeri Kenny MacAskill.

Lontoosta New Yorkiin matkalla ollut Pan Amin matkustajakone räjähti Skotlannissa Lockerbien yllä vuonna 1988. Yhteensä 270 ihmistä sai surmansa, valtaosa heistä amerikkalaisia.

Libyan tiedustelupalvelun entinen agentti al-Megrahi oli ainut, joka tuomittiin murhista vuonna 2001 erityistuomioistuimessa Alankomaissa. Hänen valituksensa tuomiosta kaatui vuonna 2002, mutta vuoden 2007 uusintakäsittelyssä skotlantilainen oikeus arveli, että tuomio on saattanut olla väärä.

Vaimo riemuitsi, Yhdysvallat ei

Libyan pääkaupungissa Tripolissa al-Megrahin vaimo Aisha iloitsi miehensä vapautuksesta.

-´Olemme odottaneet tätä hetkeä yhdeksän vuotta. Talo on räjähtämispisteessä - kaikki, jotka rakastavat Abdel Bassetia ovat kanssamme, hän riemuitsi.

Yhdysvalloissa reaktio oli toinen: maa on vastustanut tiukasti Megrahin vapauttamista ja pahoitteli Skotlannin viranomaisten päätöstä tuoreeltaan. Yhdysvaltojen ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan al-Megrahin olisi pitänyt istua tuomionsa loppuun.

Myös monet iskun uhrien omaiset vastustivat Megrahin vapauttamista.

- Minun on vaikea hyväksyä sitä, että se mies, jonka olemme saaneet vastuuseen poikamme ja 270 muun uhrin murhista, pääsee nyt kotiin kuolemaan perheensä käsivarsilla, sanoi New Yorkin Montaukista kotoisin oleva Suse Lowenstein. Hän menetti iskussa 21-vuotiaan poikansa.

Libyan hallitukselle tapauksen vuoksi työskennellyt asianajaja Saad Djebbar arvioi BBC:lle, että al-Megrahin vapautus kohentaa huomattavasti Britannian välejä arabimaailmaan.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 20.8.2009)

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat