Mainos

LM: Olkiluodossa vuototapauksia keskimääräistä enemmän viime vuosina – Nyt vuotaa polttoainenippu

Olkiluodon ydinvoimalaitoksella seurataan parhaillaan vuotavaa polttoainenippua, uutisoi Lännen Media. Vuototapauksia on viime vuosina ollut keskimääräistä enemmän. 

Polttoainenipun vuoto havaittiin Olkiluoto 1 -yksikössä heinäkuussa. Olkiluodon voimalaitoksen käytönvalvontapäällikkö Niko Monosen Säteilyturvakeskuksesta kertoo Lännen Median haastattelussa, että vuoto on pysynyt pienenä.

Vuodolla ei tällä hetkellä ole merkitystä ydinturvallisuudelle, eikä vuotava polttoaine ole harvinaista ydinvoimalassa. Monosen mukaan kahdenkymmenen vuoden keskiarvo on Olkiluodossa yksi vuotava nippu vuodessa. Viime aikona vuototapauksia on ollut keskimääräistä enemmän.

Syynä yleensä vieras esine tai valmistusvirhe

Olkiluoto 1:ssä havaittiin useita vuotoja vuonna 2016. Viime vuoden lokakuussa yksikkö ajettiin vuodon takia jopa ylimääräiseen polttoaineseisokkiin, Lännen Media kertoo. 

Vuototapaukset vaikuttavat yleistyneen, mutta Mononen pitää vuototapauksia yksittäisinä. Myöskään laitosten ikääntyminen ei hänen mukaansa vaikuta vuotojen todennäköisyyteen.

Kaikkien vuotojen syistä ei ole vielä tietoa. Voimayhtiön mukaan vaurioiden syy on yleensä reaktoriin päässyt vieras esine tai valmistusvirhe.

Vuodoista ei yleensä haittaa ympäristölle

Vaikka vuodot eivät ole kovin harvinaisia, eikä niillä yleensä ole merkitystä turvallisuudelle, ne voivat lisätä ydinvoimalasta ulos pääsevän säteilyn määrää.

Yleensä tämä ei ole Monosen mukaan merkityksellistä laitoksen ympäristön ihmisille tai luonnolle.

– Toki vuodon perussyy on aina hyvä selvittää, Niko Mononen sanoo Lännen Medialle.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja