Mainos

LM: Finanssivalvonta haluaa pääsyn teletunnistetietoihin

Finanssivalvonta haluaa päästä käsiksi teletunnistetietoihin, jotta sisäpiirirötösten ja kurssimanipulointien selvittäminen helpottuisi, kertoo Lännen Media.

Fivan markkinavalvojan Laila Hietalahden mukaan valvonta- ja tutkintavaltuuksien laajentaminen auttaisi huomattavasti näytön ja ratkaisevien linkkien löytämisessä.

Arvopaperimarkkinoilla väärinkäytösten todistaminen on tyypillisesti hyvin vaikeaa. Lännen Median mukaan Fivan vuosittain noin sadasta tutkimasta epäilyttävästä tapauksesta vain muutama päätyy poliisitutkintaan. Tuomiot ovat erittäin harvinaisia.

Helsingin pörssi valvoo itse kaupankäyntiä reaaliaikaisesti ja raportoi Fivalle automaattivalvontansa havaitsemat, normaalista kaupankäynnistä poikkeavat tapahtumat. Fiva vastaa jälkikäteisestä valvonnasta.

– Yleinen hälytyksen syy on vaihtomäärien poikkeuksellinen kasvu esimerkiksi ennen jonkin tiedotteen julkaisemista. Toinen yleinen tapaus on kurssin selittämätön hintapiikki. Tutkimme jokaisen tapauksen, jossa on aihetta epäillä väärinkäytöstä, Hietalahti kertoo Lännen Medialle.

Arvopaperimarkkinoiden läpinäkyvyyttä on pyritty lisäämään askel askeleelta. Jokainen suomalaisella osakkeella ja johdannaisella Euroopassa tehty kauppa raportoidaan Finanssivalvonnalle. 

EU:n uusi markkinoiden väärinkäyttöasetus astuu voimaan 3. heinäkuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.