Mainos

Putinin tiedotustilaisuus hetki hetkeltä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt tänään tiedotustilaisuuden.

Putin kommentoi Ukrainan tilannetta ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun Ukrainan Viktor Janukovish syrjäytettiin yli viikko sitten.  

MTV Uutisten toimittaja Jelena Leppänen suomensi Putinin pitämän puheen suorana.

Tiedotustilaisuus alkoi kello 12 jälkeen

Presidentti Putin Ukrainan kriisin syistä: tilanne muistuttaa vallankumousta.

Putin: Ukrainan korruptio on sellaista, mitä Venäjällä ei voida edes kuvitella.

Putin: Ymmärrän Maidanin ihmisiä, vaikka en hyväksykään heidän toimiaan. He haluavat muutosta ja ovat kyllästyneitä siihen, että roistot vaihtuvat toisiin.

Putin: Ukrainan vallanpitäjiä ei ole valittu laillisesti. On vain yksi laillinen presidentti: Janukovitsh.

Putin: Ukrainan oikeussysteemi on lähtenyt uuden hallituksen myötä väärille teille.

Putin: Äärioikeistoliikkeet toimivat osissa Ukrainaa ja Kiovassa. Hallintorakennuksia vallatessa on käytetty raakaa väkivaltaa. Onko se demokratiaa? Sellainen huolestuttaa ukrainalaisia ja maassa asuvia venäläisiä. Jos meiltä pyydetään apua heidän suojelemisekseen, ääritapauksessa ryhdymme toimiin.

Putin: Toivon, että ukrainalaiset ja venäläiset joukot tekisivät yhteistyötä.

Putin: Omat joukkomme Krimillä saivat jatkuvasti uhkauksia, siksi lisäsimme vahvuuksiamme siellä.

Putin: Kaikilla Ukrainassa asuvilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämään. Nykyisillä vallanpitäjillä ei ole tällä hetkellä käsitystä, miten turvata maan tulevaisuus.

Putin länsimaiden reaktioista: Meitä syytetään oikeuksien rikkomisesta. Muistuttaisin USA:n toimista Afganistanissa, Irakissa tai Libyassa. Nekään eivät menneet kansainvälisten oikeuksien mukaan. Toverimme USA:ssa toimivat omien intressiensä mukaan ja vetävät muut maat mukaansa. Meidän lähtökohtamme on toimia legitiimisti ja kansainvälisten lakien mukaan.

Putin: Jos käytämme asevoimia tässä tilanteessa, teemme sen kansainvälisten lakien mukaan. Haluamme suojella ihmisiä, se on humanitaarinen tehtävä. En haluaisi, että tilanne menisi siihen.

Putin: Kumppanimme ovat tukeneet laitonta vallankaappausta Ukrainassa. Me emme ole rikkoneet silti välejämme heihin. Olemme jopa miettineet, miten säilyttää välit niihin, jotka ovat ottaneet vallan vaikka oikeutta.

Putin: En tiedä miten G8-jäsenyyden käy. Jos muut maat päättävät olla tulematta kokoukseen, ei tarvitse tulla. 

Putin: Krimillä pelättiin, että siellä alkaa Kiovan kaltainen kaaos. Onneksi niemimaa on nyt Krimin asukkaiden käsissä.

Putin: Krimin alueita vallanneet sotilasjoukot olivat paikallisia, ei Venäjän armeijan joukkoja.

Putin: Vain Krimillä asuvat paikalliset voivat päättää tulevaisuudestaan. Me emme aio provosoida ketään, mitä tulee päätökseen niemimaan tulevaisuudesta. 

Putin: Kiovan tarkka-ampujat olivat joidenkin lähteiden mukaan opposition leivissä. Olette myös nähneet materiaalin, jossa mielenosoittajat ampuvat poliiseja. 

Putin: Käskin Janukovitshia olemaan toimimatta mielenosoittajia vastaan, tiesin että siitä seuraisi kaaos.

Putin: Luulen, että Janukovitshilla ei ole poliittista tulevaisuutta. Olen sanonut sen hänelle. Mutta jos hänestä haluttaisiin päästä laillisesti eroon poliittisella kentällä, hänet pitäisi tappaa. 

Putin: Ukrainan ja Venäjän kauppasuhteet ovat sellaiset, joita ei voi rikkoa. Janukovitsh ei kieltäytynyt EU-yhteistyösopimuksesta, hän halusi harkita sitä uudelleen. Ja siitä alkoi kaaos ja oppositiovoimien tukeminen. 

Putin: Länsimaiset kumppanimme eivät toimi näin ensimmäistä kertaa Ukrainassa. Ukrainan poliittinen elämä on muutettu farssiksi.

Putin: Annoin kolme päivää sitten johdollemme käskyn pitää yhteyttä Ukrainan vallanpitäjiin kuten väliaikaiseen presidenttiin, jotta yhteistyömme ja kaupalliset suhteemme eivät kärsisi.

Putin: Gasprom ei aio palata vanhoihin kaasuhintoihin. Tässä on kyse siitä, ettei Ukraina ole maksanut velkojaan, minkä vuoksi kaasun hinnan alennuksista on jouduttu tinkimään.

Putin: Kaasusopimuksella ei ole tekemistä politiikan tai viime aikojen tapahtumien kanssa.

Putin Krimin ulkopuolisen Ukrainan tilanteesta: Joissain tapauksissa olen yllättynyt siitä, miten venäjämieliset joukot ovat toimineet ympäri Ukrainaa. Olen kysynyt Kiovan vallanpitäjiltä, miksi heidän pitää hajottaa omaa maataan sillä tavalla.

Putin: Uskon että laillisten presidentti- ja parlamenttivaalien jälkeen kaikki tämä menee ohi. Kaikkien ukrainalaisten pitää päästä äänestämään ja vaikuttamaan.

Putin: Emme tunnusta Ukrainan hallitusta, jos se valitaan uusissa vaaleissa samanlaisen terrorin keskellä.

Putin: Paralympialaisia ei pidä sotkea tähän tilanteeseen. Se on urheilijoiden tapahtuma.

Putin: Meidän pitää lähettää Ukrainan eteläisillä ja itäisillä alueilla asuville signaali, että he ovat turvassa.

Putin: En osaa edes kuvitella, millaiset Ukrainan uudet vaalit tulevat olemaan.

Putin: Ukrainan vallanpitäjien tapa ottaa valta on pahinta, mitä epävaakassa taloutilanteessa olevalle maalle voi tapahtua. 

Putin: Olemme toimineet menestyksekkäästi Ukrainan vallanpitäjien kanssa riippumatta heidän poliittisista suuntauksistaan. Jos Timoshenko haluaa tulla Venäjälle, sen kun tulee.

Putin: Jos maan johto olisi vahva, nationalistit eivät rellestäisi siellä.

Putin: Ukrainan kansa ei luota johtajiinsa. Kansa haluaa nähdä vallankahvassa tuoreita uusia kasvoja.

Putin: En halua kommentoida Janukovitshin virheitä. Se ei olisi korrektia. Kyse ei ole myötätunnosta, minulla on täysin toiset tunteet.

Putin: Meillä ei ole Ukrainassa vihollisia, se on ystäväkansamme. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.