Mainos

Live-musiikki elää menestysvuotta

(Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva)

Live-musiikki elää Suomessa kukoistuskauttaan. Kuluvasta vuodesta odotetaan kaikkien aikojen menestyksekkäintä konserttivuotta. Lipunmyyjien sekä konsertti- ja festivaalijärjestäjien liikevaihto on kasvanut viime vuosina jopa satoja prosentteja.

Esimerkiksi konserttilippuja myyvän Tiketin liikevaihto on kymmenessä vuodessa 9-kertaistunut.

- Jos katsoo viimeistä kolmea kuukautta, niin kasvua on vielä 30 prosenttia edellisestä vuodesta, kertoo Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa.

Suomen suurimpien festivaalien - Provinssirockin, Pori Jazzin, Ruisrockin ja Ilosaarirockin - liikevaihto pyörii miljoonissa euroissa. Suuria festivaaleja pyöritetään edelleen yhdistyspohjalta ja talkoovoimin.

Järjestäjien toiminta on kuitenkin ammattimaistunut. Bisneksen kasvusta kertovat myös konserttien kävijämäärät ja Teoston lupatuotot. Elävän musiikin esittämiseen tarvitsee Teostolta lupa, ja lupien tuotto nousi viime vuonna ennätykseen. Kasvua oli edellisvuodesta lähes neljännes.

- Kun tarkastellaan ensi kesän ennätyssuurta konserttitarjontaa, niin tämä vuosi tulee olemaan vähintään yhtä hyvä kuin viime vuosi, joiltain osin ehkä jopa parempi, Teoston johtaja Petri Kiiski arvioi.

Tulojen kasvaessa ovat kasvaneet kulutkin. Levymyynti laskee, ja artistit etsivät tuloja keikkalavoilta.

Pori Jazzin toimitusjohtajan Katja Leppäkosken mukaan kalliita lipunhintoja selittää järjestäjien ahneuden sijasta esiintyjien ahneus.

- Tiedän maailmalta esimerkkejä, että mega-artisti on myynyt monta kertaa stadionin täyteen, ja järjestäjä saa parkkitulot, Leppäkoski toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.