Mainos

LIVE hetki sitten: Venäjä näytti sotilasmahtinsa Voitonpäivän paraatissa

Venäjä juhlistaa tänään toisen maailmansodan päättymistä 70 vuotta sitten järjestämällä vaikuttavan sotilasparaatin Moskovan Punaisella torilla.

Paraatia voi seurata suorana MTV Uutisten nettisivuilla alkaen kello 9.45.

Venäjä esittelee paraatissa noin 15 000 sotilaan voimin kaikkea uutta kalustoa, mitä maan asevoimille on viime aikoina hankittu. Punaiselle torille pääsee myös vielä malli-asteella olevaa kalustoa, jota vielä ei ole tuotannossa. Paraatista puuttuu vain Venäjän laivasto, joka esittäytyy Sevastopolin tukikohdassa Krimillä.

Toisessa maailmansodassa, jota venäläiset kutsuvat myös Suureksi isänmaalliseksi sodaksi, kaatui yli kymmenen miljoonaa puna-armeijan sotilasta.

Paraatin harjoituksista julkaistujen kuvien perusteella Punaisella torilla nähdään myös 70 vuoden takaista kalustoa, tai ainakin niiden jäljennöksiä. 

Paraatin katsomossa on myös useita toisen maailmansodan veteraaneja. 

Natsi-Saksan antautumisen johdosta vietettävää voitonpäivää juhlitaan Venäjällä ja Länsi-Euroopassa eri päivinä. Syy on yksinkertainen: kun antautumisasiakirjoja allekirjoitettiin toukokuun 8. päivänä muualla, oli vuorokausi ehtinyt Moskovassa jo vaihtua.

Vaikka toinen maailmansota päättyi Euroopassa, se jatkui vielä Tyynellämerellä ja päättyi Japanin antautumiseen elokuussa 1945.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.