EU-johtajat koolla Brysselissä – kurkista kulisseihin, mitä huippukokouksessa tapahtuu!

EU-maiden päämiehet kokoontuvat tänään Brysseliin kevään Eurooppaneuvoston kokoukseen. MTV Uutiset esittelee noin klo 16 alkavassa suorassa nettilähetyksessä niin huippukokouksen keskeiset asiat kuin tapahtumapaikat.

MTV Uutiset lähettää kello 16 suoran nettilähetyksen kokouspaikalta Brysselistä. Lähetyksessä pääsemme kurkistamaan kulissien taakse, ja toimittaja Antti Mälkönen esittelee massiivista kokouspaikkaa ja haastattelee kokouksissa toimivia suomalaistahoja!

EU-johtajilla on kaksipäiväisessä kokouksessa edessään iso nippu käsiteltäviä asioita. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoittamien teräs- ja alumiinitullien tulisi astua voimaan parahiksi juuri huippukokouksen aikana, torstain ja perjantain vastaisena yönä. 

Mikäli viimehetken neuvotteluratkaisua ei torstain aikana löydy, tulisi EU-tasolla löytää yhteisymmärrys siitä miten tulleihin vastataan. Asiaa ei EU:n puolelta haluttaisi kärjistää, vaan löytää ennemminkin maltillinen ratkaisu. Uhkaavaa kauppasotaa ei kukaan toivo.

Toinen akuutti tilanne liittyy Britannian Salisburyssa tapahtuneeseen hermomyrkkyiskuun. EU-maiden ulkoministerit tuomitsivat iskun aiemmin alkuviikosta, mutta nyt päämiehiltä odotetaan astetta tiukempisävyistä kantaa ja Venäjän tuomitsemista vastuuseen asiasta.

Sinänsä suoria ja yhteisiä toimenpiteitä ei tiettävästi Venäjää vastaan ole luvassa.

Digivero, Brexit ja EMU

EU-komissio esitti keskiviikkona uutta väliaikaista digiveroa suurille Euroopassakin toimiville teknologia-alan yrityksille.

Esityksen mukaan suurten yritysten kolmen prosentin digiverolla vuotuisesta liikevaihdosta verotettaisiin yritysten merkittävää läsnäoloa ja sillä päästäisiin paremmin kiinni digitoimijoiden etuoikeuksiin.

Torstai-illan työillallisen aiheena onkin juuri jäsenmaiden suhtautuminen ehdotettuun veromalliin. Aihe jakaa vahvasti maita ja eteenkin pienet jäsenmaat pelkäävät rahojen menevän vain isojen jäsenmaiden pusseihin.

Perjantaina kokouksen asialistalla ovat Brexit ja talous- ja rahaliitto EMU:n uudistaminen.

Brexitin osalta alkuviikosta hyväksytty sopu siirtymäkauden ehdoista toi positiivista virettä aiheen jatkokäsittelyyn. Nyt päämiesten kesken tulisi löytää yhteinen näkemys seuraavan erovaiheen suuntaviivoista, jotta osapuolten välisestä uudesta suhteesta ja kauppamallista päästään jatkossa neuvottelemaan.

Talous- ja rahaliiton uudistamisen osalta kokouksessa on tarkoitus käsitellä pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Tämäkin aihekokonaisuus jakaa vahvasti jäsenmaita. Siinä missä Suomi korostaa jokaisen maan kansallista vastuuta, on Etelä-Euroopan mailla sekä Ranskalla halu korostaa yhteisvastuun merkitystä unionissa.

Saksan kanta yhteisvastuuseen on uuden hallituspohjan myötä kiinnostava. Merkelin ei uskota muuttavan aikaisempaa kantaansa radikaalisti, vaikka esillä onkin ollut aiempaa myönteisempi suhtautuminen Ranskan ajamiin ehdotuksiin.

Suomi saamassa yhden lisäpaikan EU-parlamenttiin 0:34

Lue myös:

    Uusimmat