Mainos

Video: Mitä Sauli Niinistö kysyi menestyskirjailija Paul Austerilta? "Mahtavaa tavata kirjoja lukeva presidentti"

36:42

Yksikään presidentti ei ole ennen haastatellut menestyskirjailija Paul Austeria. Nyt sen tekee Suomen presidentti Sauli Niinistö. "Tämä on jännittävää", Auster sanoi ennen haastattelua, jonka voit katsoa oheiselta videolta.

Paul Auster myöntää, että väsyttää. Hän on kiertänyt maasta toiseen markkinoimassa kirjaansa. Suomeen hän tuli Tanskasta.

– Tämä on viimeinen kirjakiertueeni. Olen liian vanha tällaiseen, 70-vuotias Auster puuskahtaa.

Väsymyksestä huolimatta hymy nousee kirjailijan huulille, kun puhumme tapaamisesta Suomen presidentti Sauli Niinistön kanssa.

– Ainakin siitä tulee mielenkiintoista. En ole aikaisemmin puhunut julkisesti minkään maan presidentin kanssa. Eikä yksikään presidentti ole ennen haastatellut minua.

Auster innostuu vielä enemmän kuullessaan, että Niinistö on innokas lukija ja kirjoittanut kirjoja itsekin. Kaiken lisäksi Niinistö fanittaa Austeria.

– Olen todella iloinen siitä. Olen kuullut, että hän on intohimoinen lukija. Tämä on jännittävää ja olen vaikuttunut, Auster sanoo.

Myös yksityinen tapaaminen

Paul Auster aloittaa kansainvälisen sananvapausjärjestö Penin Yhdysvaltain osaston puheenjohtajana ensi vuoden alusta. Kirjailija ei ole koskaan pelännyt esittää mielipiteitään suorasukaisesti.

– Miksi pelkäisin?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia Auster arvostelee kovin sanoin.

– Minusta hän on hullu. Hän on dementoitunut. Eikä vain tietämätön, mutta myös tyhmä.

Trump ei tunnetusti ole kirjojen suurin ystävä.

– Hän on mies, joka ei lue kirjoja eikä sanomalehtiä. Hän sanoo inhoavansa kirjojen hajua eikä halua olla niiden lähellä, Auster sanoo.

– Obama oli innokas lukija. Clinton oli innokas lukija. He olivat myös älykkäitä presidenttejä. Ihanaa tavata presidentti, joka lukee. Se on kaunis asia. Varsinkin, kun ottaa huomioon, kuka meillä tällä hetkellä on presidenttinä.

Presidentti Niinistö haastattelee Austeria, mutta myös kirjailijalla on kysymyksiä Niinistölle.

– Tietysti, mutta tapaamme myös yksityisesti. Säästän kysymykset sinne.

"Olen dinosaurus"

Paul Auster ei ole Facebookissa tai missään sosiaalisessa mediassa.

– Minulla ei ole edes tietokonetta eikä kännykkää. Olen dinosaurus ja elän edelleen kuten aina ennenkin.

– Olen onnellinen, ettei minua saa helposti kiinni. En halua olla koko ajan tekemisissä muiden kanssa.

– Koko digimaailma on kaksiteräinen miekka. Se on parantanut elämää merkittävästi monella tapaa. Samalla se on tehnyt elämästä paljon huonompaa.

– Kännykässä olet itse kaiken keskipisteessä. Painelet paria nappia ja voit puhua kaikille ja näet kaiken. Siinä on paljon egoismia.

Paul Auster työskentelee jo uuden kirjan parissa.

– Kirjoitan kirjani ensin käsin ja sitten kirjoituskoneella. Minulla on avustaja, joka ottaa kirjoituskoneen liuskat ja siirtää ne tietokoneelle.

– Yritin kirjoittaa tietokoneella, mutta en pitänyt siitä. Toisaalta sormeni pysyvät hyvin vahvoina, kun paukutan kirjoituskonetta, Auster nauraa ja liikuttelee näppärästi sormiaan. Ne toden totta näyttävät vahvoilta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja