Mainos

Macron ja Trump: Nyt on aika olla yhdessä vahva

Presidentit Donald Trump ja Emmanuel Macron tapaavat parhaillaan valkoisessa talossa.

Presidentit siirtyivät vähän ennen viittä Suomen aikaa sisälle käymään keskusteluita, joiden odotetaan liittyvän ainakin Iranin ydinohjelmaan ja Euroopan ja Yhdysvaltojen kauppakiistoihin. Tätä ennen presidentit pitivät puheet Valkosen talon edessä. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Puheissaan presidentit muistelivat Yhdysvaltojen ja Ranskan yhteistä vallankumouksellista historiaa. Molemmat korostivat maiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitä, että nyt on toimittava yhdessä.

– Presidentti Macron! Ranskan kansa! Nyt on aika olla vahva. Olkaamme yhdessä vahvoja. Seiskööt Yhdysvallat ja Ranska aina yhdessä solidaarisina puolustamassa vapauden ja rauhan ylväitä arvoja, Trump sanoi puheessaan.

Presidentit korostivat, että heidän yhteisiä tavoitteitaan ovat terrorismin ja joukkotuhoaseiden vastustaminen.

– Yhdessä voitamme terrorismin. Kummatkin maat ovat kohdanneet terrorismia omalla maallaan sekä lähi-idässä ja Afrikassa. Vastustamme yhdessä myös joukkotuhoaseita, olivat ne sitten Pohjois-Koreassa tai Iranissa, Macron sanoi.

Macron korosti agressiivisen nationalismin vastustamista ja talousuudistuksia.

– Yhdessä rakennamme uuden vaurauden kaikille. Se tarkoittaa innovaatioita sekä vapaata ja reilua kauppaa sekä keskiluokan suojelemista. Yhdessä voimme vastustaa kaikkialla aggressiivista nationalismia, joka uhkaa jakaa maailman. Yhdessä rakennamme voimakkaan uuden multilateralismin, joka puolustaa pluralismia ja demokratiaa, Macron sanoi.

Tammella muistellaan merijalkaväkeä

Macron lahjoitti Valkoiselle talolle tammen, joka on kotoisin Belleaun metsästä Ranskan pohjoisosasta.

Lahjoituksella Macron halusi muistaa amerikkalaissotilaiden – erityisesti mainiten merijalkaväen - amerikkalaissotilaiden uhrauksia Ranskan puolustamisessa ensimmäisessä maailmansodassa. Sodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Presidenttien on määrä pitää tiedotustilaisuus keskusteluidensa sisällöstä kello 18.40 Suomen aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.