Mainos

Live 8 -konsertit soivat maailmalla

Neljällä mantereella järjestetyt Live 8 -konsertit välitettiin suorana lähetyksenä miljardeille kuulijoille ja katsojille. Skotlannissa huomiota keräsi myös samaan aikaan konserttien kanssa järjestetty mielenosoitus.

Miljardit ihmiset ovat seuranneet kymmenessä eri kaupungissa järjestettäviä Live 8 -konsertteja television ja radion välityksellä.

Konsertteja pidettiin Lontoossa, Edinburghissa, Roomassa, Pariisissa, Berliinissä, Johannesburgissa, Tokiossa, Moskovassa, Philadelphiassa ja Torontossa. Kaikkiaan niissä esiintyi noin tuhat artistia

Järjestäjien mukaan konsertteja kuultiin tai nähtiin 140 maassa, ja ne tavoittivat noin 85 prosenttia maailman väestöstä.

Bob Geldofin puuhaamassa mammuttitapahtumassa esiintyivät nykytähtien ohella sankka joukko muun muassa 1980-luvun tähtiä. Lavalle nousivat mm. Madonna, Duran Duran, Pink Floyd (klassisessa kokoonpanossaan), REM, ja Robbie Williams.

Konsertit järjestettiin rikkaiden teollisuusmaiden huomion kiinnittämiseksi kehitysmaiden köyhyyteen ja nälänhätään.

Konserttisarja käynnistyi aamupäivällä Suomen aikaa Tokiossa. Pääkonsertti Lontoon Hyde Parkissa keräsi paikalle 200 000 hengen yleisön. Pauhu oli valtava, kun Paul McCartney ja U2:n Bono avasivat konsertin vanhalla Beatles-klassikolla Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Skotlannissa myös suurmielenosoitus

Yhtä aikaa konserttien kanssa järjestettiin myös suurmielenosoitus. Skotlannin Edinburghissa yli 100 000 mielenosoittajaa vaati tulevalta G8-ryhmän kokoukselta toimia Afrikan köyhyyden vähentämiseksi. Marssijat kehottivat rikkaita teollisuusmaita kaksinkertaistamaan apunsa kehitysmaille.

Valkoisiin pukeutuneet mielenosoittajat kantoivat käsissään julisteita, joissa luki mm. Pyyhkikää velat pois, Ihmiset ennen voittoa ja Tehdään köyhyydestä historiaa, joka on myös tapahtuman järjestävän liikkeen nimi.

- Live 8 -konsertit tavoittavat miljardeja ihmisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että perusviesti (köyhyyden poistamisesta) välittyy laajemmalle kuin saatoimme toivoa, sanoo liikkeen johtaja Richard Bennett.

Liike haluaa G8-maiden antavan kaikkien köyhien kehitysmaiden velat anteeksi, kaksinkertaistavan apunsa niille ja purkavan kehitysmaiden kauppaa koskevat esteet.

Paavi Benedictus XVI osoitti myös tukensa marssille viestissään, jossa hän vaati maailman rikkaita maita lopettamaan globaalin köyhyyden. Marssi sujui aurinkoisessa säässä pääosin rauhallisesti, vain alussa pieni anarkistiryhmä joutui käsikähmään poliisin kanssa.

Rikkaiden maiden ja Venäjän G8-ryhmän kokous alkaa Skotlannissa ensi keskiviikkona. Kokouksen puheenjohtajana toimiva pääministeri Tony Blair on asettanut Afrikan avustamisen kokouksen tärkeimmäksi asiakohdaksi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.