Mainos

Liuskekaasun hyödyntäminen alkamassa myös Euroopassa

Yhdysvaltain liuskekaasubuumi on herättänyt mielenkiinnon Euroopan liuskekaasuvaroihin. Monessa Euroopan maassa mietitään, voisiko amerikkalaisen liuskekaasun menestystarinan kopioida Eurooppaan. Toisaalta asukkaat pelkäävät ympäristöhaittoja, joita liuskekaasun poraus voi aiheuttaa.

EU-komissio julkisti ilmastolinjaustensa yhteydessä myös suosituksia liuskekaasun hyödyntämiselle Euroopassa.

- EU-komission kanta oli suosituksia toimintatavoista. Se kertoo siitä, että liuskekaasun nopeaa hyödyntämistä kannattavat maat - Puola ja Englanti eturivissä - voittivat tämän lobbausväännön yhdessä öljy- ja kaasualan yritysten kanssa. Euroopan laajuista sääntelyä ei lähdetty edes ehdottomaan, kuvailee Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.

EU-komissiolla ei siis ole ainakaan toistaiseksi aikomuksia rajoittaa liuskekaasun hyödyntämistä.

- Minkäänlaista kapulaa ei laiteta EU-tasolta liuskekaasun hyödyntämiseen. Ei ainakaan vielä, toteaa Vihma.

Ympäristöriskit pelottavat asukkaita

Liuskekaasun poraamisen ympäristöhaitat pelottavat eri puolilla Eurooppaa. Yhdysvalloissa on raportoitu esimerkiksi pohjavesien pilaantumisesta. Puolassa ja Britanniassa on järjestetty lukuisia mielenosoituksia koeporauksia vastaan. Ranskassa on ympäristöriskeihin vedoten hyväksytty laki, joka kieltää liuskekaasutuotannon kokonaan.

Innokkaimmin liuskekaasua haluavat hyödyntää Puola ja Iso-Britannia. Näissä maissa kaupallinen tuotanto alkanee jo lähivuosina.

Puolassa into johtuu halusta vähentää riippuvuutta Venäjästä ja saada uusia energianlähteitä hiilen rinnalle.

Britanniassa puolestaan perinteiset maakaasuvarat ovat ehtymässä ja korvaavia energianlähteitä etsitään kiivaasti.

Liuskekaasuvarantoja on useissa Euroopan maissa, mutta niiden hyödyntämistä suunnitellaan vasta muutamassa maassa.

- Englannissa, Puolassa, Unkarissa, Tsekissä ja Slovakiassa ollaan poliittisesti tosissaan hyödyntämässä maiden liuskekaasuvaroja, sanoo Antto Vihma.

Ruotsistakin löytyy liuskekaasua, mutta Suomen maaperässä sitä ei ole.

Kaasun merkitys kasvamassa

Euroopan liuskekaasuvarantojen suuruutta ei vielä tiedetä eikä sitäkään, kuinka suureksi liuskekaasun merkitys nousee Euroopan energiamarkkinoilla.

- Liuskekaasun merkitys voi olla suuri, mutta se on kaikki vielä arvailujen varassa. Luotettava arvio liuskekaasun määrästä ja hyödynnettävyydestä Euroopassa saadaan vasta 4-5 vuoden päästä. Liuskekaasu voi lisätä kilpailua Euroopan maakaasumarkkinoilla ja se saattaa alentaa maakaasun hintoja ja edesauttaa parempia sopimuksia Venäjän kanssa, luettelee Antto Vihma.

Liuskekaasun käyttöönotto voi edistää ilmastopolitiikan tavoitteita.

- Liuskekaasun merkitys voi olla myös ilmastopoliittinen, koska lyhyellä tähtäimellä Euroopalle on tärkeää, että maakaasu on kilpailukykyistä kivihiileen nähden. Jos kivihiilen käyttö kasvaa, Euroopan ilmastopolitiikka kyseenalaistetaan. Liuskekaasu on hiiltä parempi vaihtoehto, koska sen ilmastopäästöt ovat pienemmät, muistuttaa Vihma.

Suomikin voi välillisesti hyötyä liuskekaasusta.

- Pitkällä tähtäimellä Suomi hyötyy siitä, että maakaasumarkkinat vähitellen Euroopassa yhdistyvät putkien ja nestemäisen maakaasun liikkumisen myötä. Saadaan kaivattua kilpailuasemaa eurooppalaiseen maakaasutuotantoon eikä olla täysin Venäjän monopolista riippuvaisia, arvioi Antto Vihma.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja