Liuskekaasu mullistaa maailman energiamarkkinat

Yhdysvaltojen liuskekaasubuumi mullistaa maailman energiamarkkinat. Muutamassa vuodessa Yhdysvalloista on tullut maakaasun suhteen omavarainen. Entisestä kaasuntuojasta on tulossa merkittävä vientimaa.

- Yhdysvalloista on tulossa energiajättiläinen ja vientimahti. Liuskekaasu on myllertänyt maailman energiapolitiikan ihan totaalisesti, sanoo aiheeseen perehtynyt Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

Liuskekaasu on tavallista maakaasua, joka on varastoitunut kivien rakoihin ja huokosiin. Sen olemassaolo on tiedetty jo kauan, mutta sitä ei ole osattu hyödyntää. Vasta vähän aikaa sitten Yhdysvalloissa kehitettiin käyttökelpoinen menetelmä liuskekaasun keräämiseen.

Vaikka liuskekaasun hyödynnys on alkanut täydellä teholla vasta Yhdysvalloissa, merkittäviä liuskekaasuvarantoja on muuallakin. Nykytiedon mukaan suurimmat varannot ovat Kiinassa. Myös Australiassa ja Euroopassa on suuret liuskekaasuvarannot. Euroopassa liuskekaasua on löydetty muunmuassa Puolasta, Romaniasta, Liettuasta ja Saksasta. Monet alueet ovat vielä kokonaan tutkimatta, joten liuskekaasua voi löytyä muualtakin.

Venäjällä lähialueiden liuskekaasulöydöksiä pidetään uhkana. Ne vaarantavat Venäjän kaasuviennin.

- Venäjä kokee uhkana omalle markkina-asemalleen, että Venäjän läheiset vientikohteet, Venäjän valtapiiriin kuuluvat alueet, alkavat tuottaa omaa kaasua. Tällä hetkellä useat maat kuten Puola, Bulgaria, Romania, Liettua ja Ukraina käynnistelevät omaa tuotantoaan, kertoo Antto Vihma.

Liuskekaasubuumi heijastuu myös Suomeen

Jo nyt liuskekaasun tulo markkinoille on laskenut hiilen hintaa. Se on houkutellut lisäämään hiilen käyttöä esimerkiksi Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa .

- Jonkin verran hiilen käyttö on lisääntynyt ja se on erittäin huolestuttavaa. Se kertoo siitä, ettei EU:n päästökauppa ohjaa polttoainevalintoja tarpeeksi. Maailman energiajärjestö kuitenkin arvioi, että kivihiilen etu maakaasuun nähden tulee pikkuhiljaa laimenemaan, arvioi Vihma.

Yhdysvaltain tulo kaasumarkkinoille horjuttaa myös perinteisten öljyntuottajajamaiden asemaa.

- Saudi-Arabia, Qatar, Venezuela, tällaiset perinteiset megavientimaat, niiden vaikutusvalta vähenee, kun kilpailu lisääntyy, ennakoi Antto Vihma.

Liuskekaasubuumin vaikutukset ulottuvat myös Suomeen.

- Maakaasun houkuttelevuus eri muodoissaan kasvaa. Tähän asti maakaasu on mielletty Venäjältä tulevaksi putkikaasuksi ja nyt on nähtävissä, että lähivuosina sekä nestemäisen maakaasun yleistyminen että maakaasuverkkojen rakentaminen Euroopassa parantaa maakaasumarkkinoiden kilpailutilannetta. Riippuvuus yhdestä tuottajasta vähenee, kuvailee Vihma.

Liuskekaasu voi vauhdittaa ilmastoneuvotteluja

Ilmastopolitiikan kannalta liuskekaasubuumilla voi olla hyviäkin vaikutuksia. Vaikka liuskekaasu on fossiilinen polttoaine, sen päästöt ovat vain puolet hiilen päästöistä. Siirtyminen kivihiilestä liuskekaasuun on pienentänyt Yhdysvaltojen kasvihuonekaasupäästöjä ensimmäistä kertaa.

- Kun Yhdysvallat ilmoitti vuonna 2009 Kööpenhaminan ilmastokokouksessa päästövähennystavoitteensa, siihen ei kansainvälisesti uskottu. Nyt epäily alkaa väistyä, kun nähdään, että Yhdysvallat pystyy vähentämään päästöjään. Tämä kyllä tekee hyvää myös ilmastoneuvotteluille, uskoo Vihma.

Vielä merkittävämmät vaikutukset ilmastopolitiikkaan ja ilmastoon olisi sillä, että Kiina ryhtyisi hyödyntämään liuskekaasuvarojaan ja korvaisi kaasulla hiilen käyttöä.

Toisaalta liuskekaasun hyödynnys voi aiheuttaa ympäristöongelmia.

- Yhdysvalloissa on nähty selvästi, että pohjavesien pilaantumisesta on ollut merkkejä ja esimerkkitapauksia. Paljon riippuu siitä, miten toimintaa säädellään, arvelee Vihma.

Ranskassa on ympäristöriskeihin vedoten jopa hyväksytty laki, joka kieltää liuskekaasutuotannon kokonaan.

Maailman liuskekaasuvarannot arvioidaan tällä hetkellä noin 325 triljoonaksi kuutiometriksi.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Kymmenen uutiset 7.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat