Mainos

Litvinenkon leski jatkaa oikeustaistelua

Litvinenko murhattiin tasan vuosi sitten. Ketään ei ole ainakaan vielä tuomittu. Leski aikoo viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Entisen Venäjän turvallisuuspalvelun agentin Aleksandr Litvinenkon kuolema radioaktiiviseen poloniumiin on yhä oikeudellisesti ratkaisematon tapaus, sillä oikeutta venäläisepäiltyä Andrei Lugovoita vastaan ei ole päästy käymään Britanniassa.

- Tarvitsemme enemmän virallista tukea - ja lupaan, että jonain päivänä tiedämme, kuka on tästä vastuussa, koska ilman sitä emme voi tuntea oloamme turvalliseksi, leski Marina Litvinenko sanoi tänään Lontoossa.

Litvinenkon lähipiiri kokoontui sen sairaalan eteen, missä tämä kuoli tasan vuosi sitten. Muistohetkessä luettiin Litvinenkon kuolinviesti, jossa hän syytti kuolemastaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Kreml on tyrmännyt syytöksen hölynpölynä.

Litvinenko joutui hakeutumaan huonovointisuuden takia sairaalaan viime marraskuun alussa vain tunteja sen jälkeen kun hän oli tavannut Lugovoin lontoolaishotellin baarissa teekupin ääressä. Myrkky oli ujutettu teehen.

Litvinenkon tavoin venäläisissä turvallisuuspalveluissa työskennellyt Lugovoi kiistää syyllistyneensä murhaan. Lugovoin mielestä omaiset yrittävät rahastaa Litvinenkon kuolemalla ja muistopäivän varjolla harjoitettiin agitaatiota Britannian salaisen palvelun hääriessä taustalla.

- Minua harmittaa se, että brittiviranomaiset kuvaavat (Litvinenkoa) toisinajattelija-kirjailijana, kun hän todellisuudessa oli isänmaataan vastaan kääntynyt vakooja, Lugovoi sanoi.

Kremlin arvostelijana tunnettu Litvinenko oli saanut Britanniasta ensin poliittisen turvapaikan ja sitten maan kansalaisuuden.

Venäjällä liikemiehenä miljoonaomaisuuden hankkinut Lugovoi on lähtenyt politiikkaan - hän on ehdolla parlamenttivaaleissa Vladimir Zhirinovskin LDPR-puolueen ehdokkaana.

Britannia: Lugovoita yritetään oikeuteen

Litvinenkon murha hyydytti Britannian ja Venäjän suhteita ja johti molemminpuolisiin diplomaattien karkotuksiin, kun Venäjä ei luovuttanut Lugovoita perustuslakiin vedoten. Lisäksi moni säikähti pahanpäiväisesti, kun vaarallisen poloniumin jäämiä löytyi murhatutkinnassa monesta osoitteesta Lontoosta sekä Moskovassa käyneistä lentokoneista.

Britannian hallitus on vakuuttanut, että se pyrkii edelleen saamaan Lugovoin oikeuteen - olihan murhattu Britannian kansalainen ja murha vaaransi sivullisiakin.

Leski Marina Litvinenko on hakemassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta päätöstä venäläisviranomaisten painostamiseksi toimiin.

- Jos tämän kokoluokan vakava rikos jää rankaisematta, se pilaa poliisin, oikeuslaitoksen ja hallituksen arvovallan, sanoo lesken asianajaja Louise Christian.

- Itse laillisuusperiaate on uhanalainen, jos on vähänkään viitteitä siitä, että oikeudenmukaisuudesta on tingitty diplomaattisten ja ulkopoliittisten näkökohtien takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.