Litvinenko-tutkimukset keskitetään hotelliin

Jutun tutkijat yrittävät selvittää, miten radioaktiivinen aine on myrkyttänyt Litvinenkon yhteyshenkilöitä ja hotellityöntekijöitä.

Entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon murhan tutkimus on keskitetty Lontoon Millennium-hotelliin, kun venäläisliikemies Andrei Lugovoin todettiin kärsivän säteilysairaudesta. Jutun tutkijat pohtivat nyt, miten radioaktiivinen aine on myrkyttänyt Litvinenkon yhteyshenkilöitä ja hotellityöntekijöitä.

Lugovoi ja hänen liikekumppaninsa Dimitri Kovtun tapasivat Litvinenkon hotellissa 1. marraskuuta. Litvinenko kuoli radioaktiivisen polonium-210:n myrkyttämänä runsaat kolme viikkoa myöhemmin. Sittemmin Lugovoin, Kovtunin ja seitsemän hotellissa samana päivänä työskennelleen baarityöntekijän on todettu altistuneen säteilylle.

Venäläistiedotusvälineiden mukaan säteily on vaurioittanut Lugovoin sisäelimiä.

Brittiläinen Times-lehti arvaili, että poloniumia on voitu levittää Millennium-hotellissa esimerkiksi jääpaloissa tai tupakansavun seassa. Aine on vaarallista vain syötynä, hengitettynä tai kontaktissa veren kanssa.

Litvinenko syytti myrkyttämisestään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Putinin avustaja Igor Shuvalov sanoi puolestaan perjantaina uskovansa, että toimittaja Anna Politkovskajan ja Litvinenkon murhat ovat osa laajaa Putinin hallinnon vastaista salaliittoa. Shuvalov arveli, että murhia saattaa tulla vielä lisää.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat