Litsi-hedelmään linkittyvään mystiseen sairauteen kuollut jo yli 100 lasta – vanhempien protestit yltyvät

Itä-Intiassa Biharissa vanhemmat ovat kerääntyneet sairaalan edustalle protestoimaan yli 100 lapsen kuolemaa viimeisen kolmen viikon aikana, uutisoi CNN. Terveysviranomaiset ovat vahvistaneet ainakin 109 lapsen kuolleen Muzaffarpurin kaupungissa tulehdukseen tai infektioon aivoissa.

Kuolemaan johtava diagnoosi on ollut akuutti enkefaliitti, eli neurologinen sairaus, joka johtuu joko viruksesta tai litsi-hedelmään liittyvistä ympäristömyrkyistä.

Vanhemmat ovat juosseet sairaalaan kantaen lastaan ja pyytäneet apua. Kahdessa sairaalassa yli 400 lasta on valittanut kuumeesta, huimauksesta ja ripulista tämän vuoden alusta alkaen. Vanhemmat myös protestoivat sairaalan ulkopuolella.

Helle syynä tapausten lisääntymiseen

Vuonna 2014 lähes 117 kuolemaa raportoitiin Muzaffarpurissa. Kuolemantapaukset ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosina.

Tänä vuonna tapauksia on ollut normaalia enemmän. Suurin syy tälle on viranomaisten mukaan raju helle, joka on jatkunut liian pitkään.

Tutkimukset ja paikalliset virkamiehet sanovat, että litsi-hedelmällä voi olla merkitystä taudin puhkeamisen syyn ymmärtämisessä. Hedelmä kasvaa villinä Muzaffarpurissa.

Lapset ovat riskialttiita taudille huonon immuniteettinsä takia

Biharin poliisi on varoittanut viime vuosina Muzaffarpurissa asuvien lasten vanhempia huolehtimaan lastensa nesteytyksestä sekä siitä, etteivät he mene nukkumaan tyhjällä vatsalla.

Altistuneet lapset ovat köyhistä perheistä, eikä heillä ole sokerivarastoja. He ovat myös aliravittuja.

Biharin terveysviranomaiset vahvistavat, että kaikki menehtyneet lapset kärsivät alhaisesta verensokerista ennen kuolemaansa.

Aiemmin tehdyn tutkimuksen mukaan litsien todettiin sisältävän MCPG-kemikaalia, joka aiheuttaa eläimilläkin alhaista verensokeria. Tutkijat huomasivat hedelmästä myös kemikaalin, joka aiheuttaa neurologisia oireita. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja