Mainos

Listeriabakteeria noin kymmenesosassa kasvatetuista kirjolohista

Elintarvikkeiden välityksellä leviävä listeriabakteeri on kuluttajille terveysriski, sillä se voi aiheuttaa ihmiselle vakavan taudin, listerioosin. Bakteeria löytyi lähes yksinomaan kiduksista, kertoo tuore tutkimus.

Noin joka kymmenennessä kasvatetussa kirjolohessa esiintyy tuoreen tutkimuksen mukaan listeriabakteeria.

Listeriabakteereita löytyi myös kalanjalostamoista ja kalavalmisteista. Bakteerin esiintyminen vaihtelee kuitenkin huomattavasti eri kasvattamoissa.

Diplomi-insinööri Hanna Miettinen tutki Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessaan L. monocytogenes -bakteerin esiintymistä kalatuotantoketjussa.

Tutkimuksessa listeriabakteereita löydettiin lähes yksinomaan kalojen kiduksista ja vain satunnaisesti nahasta tai sisälmyksistä. Miettisen mielestä kidusten poistoon pitäisikin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota bakteerin leviämisen estämiseksi.

Elintarvikkeiden välityksellä leviävä listeriabakteeri voi aiheuttaa ihmiselle vakavan sairauden. Alttiita listerioosi-taudille ovat raskaana olevat, vastustuskyvyltään heikot sekä vanhukset.

Terveelle aikuiselle listeriabakteeri voi aiheuttaa tavanomaisia ruokamyrkytysoireita. Bakteeri on elintarviketuotannolle hankala, koska sitä esiintyy yleisesti ympäristössä ja se sietää hyvin erilaisia ääriolosuhteita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.