Mainos

Listeriaa etsitään kalatuotteista

Kansanterveyslaitos ja elintarvikeviranomaiset ovat ryhtyneet jäljittämään viimeaikaisten, neljän vanhuksen hengen vaatineiden listeriatapausten alkuperää kalalaitoksista ja kalatuotteista. Tehotarkkailussa on kaikkiaan 300 kalatuotetta ja 350 kala-alan laitosta.

Viimekeväisen meijerituotteista alkunsa saaneen epidemian jälkeen on todettu 23 listerioositapausta, joista kymmenen epäillään liittyvän kalatuotteisiin, sanoo infektiolääkäri Markku Kuusi Kansanterveyslaitokselta.
Tapaukset yhdistettiin kalatuotteisiin, sillä bakteerityyppi on sama, jota on löydetty tyhjiöpakatuista kalatuotteista. Muut 13 tapausta ovat useita eri listeriatyyppejä, joiden jäljittäminen on vaikeaa.

Kalaperäisiksi epäiltyjä listeriatapauksia on ilmennyt ympäri maata lukuunottamatta Lappia ja pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Sairastuneista yksi oli raskaana ja kaikilla muilla oli jokin sairastumiselle alistavata perustauti. Sairastuneista neljä iäkästä, yli 70-vuotiasta potilasta on menehtynyt.

Kalatuotteiden myyntiajaksi kaksi viikkoa

Kalafileitä

Elintarvikeviranomaiset ovat tarkentamassa suositustaan liha- ja kalatuotteiden vähittäismyynnin valvonnasta. Elintarvikevirasto suosittelee, että tyhjiöpakattujen kylmäsavustettujen ja graavattujen kalojen myyntiaika olisi korkeintaan kaksi viikkoa. Tämän vuoden valtakunnallisessa elintarvikevalvontaohjelmassa painotetaan kalalaitosten valvontaa. Toisin kuin maitotuotteille, kalatuotteille ei ole asetettu raja-arvoa listeriabakteerille, mutta EU:ssa raja-arvosta parhaillaan keskustellaan.

Avatut tuotteet käytettävä heti

Listeria tuhoutuu helposti kuumennettaessa, mutta sietää korkeitakin suolapitoisuuksia ja pakastamista. Riskielintarvikkeita ovatkin tuotteet, joissa listeria ei häviä valmistuksen aikana ja joissa se pystyy lisääntymään säilytyksen aikana. Listeria pystyy lisääntymään jopa alle 3 C-asteen jääkaappilämpötilassa.

Maitoa

Riskituotteita ovat mm. tyhjiöpakatut graavi- ja kylmäsavukalatuotteet, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot sekä huonosti pestyt vihannekset. Listerian torjunnassa avainasemassa ovat tuotantolaitosten omavalvonta. Myös kuluttajan on omalta osaltaan huolehdittava, ettei riskielintarvikkeita käytetä viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Avatut tuotteet on käytettävä välittömästi.

Tartunnan saaneista yli viidennes menehtyy

Listeriainfektiossa kuolleisuus on hyvin korkea, sillä 20-30 prosenttia sairastuneista menehtyy. Terveet aikuiset ja lapset sairastuvat kuitenkin äärimmäisen harvoin. Vakavan sairauden vuoksi vastustuskyvyltään heikentyneillä sekä vanhuksilla listeriainfektio ilmenee yleensä vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena.

Raskaana olevat voivat saada tavallista influenssaa muistuttavan kuumetaudin, joka voi kuitenkin johtaa keskenmenoon tai vastasyntyneen sairastumiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.