Listeria-bakteeria löytynyt voipakkauksista

Suomessa käytössä olevista voin kerta-annospakkauksista on löydetty listeria-bakteeria. Bakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja ihmisille, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Listeriaa on löydetty Milka-voituotteen pienistä kerta-annospakkauksista, ilmoitti Kansanterveyslaitos tänään erittäin kiireellisellä epidemiatiedotteella.

Kansanterveyslaitos korostaa, että listeria-bakteeri aiheuttaa terveille aikuisille ja lapsille harvoin vakavaa tautia. Kuitenkin kaikkia sairaanhoidon yksiköitä on kehotettu siirtymään toistaiseksi potilasruokailussa kasvislevitteisiin.

Listeria monocytogenes -bakteeri on luonnossa yleinen bakteeri, jota esiintyy osalla terveistäkin ihmisistä suolen normaalissa bakteerikasvustossa. Ihmisen vastustuskyvyn heikentyessä bakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja, joista tärkeimmät ovat aivokalvontulehdus ja yleisinfektio.

Milka-voituotteen kerta-annosten valmistus on keskeytetty. Myös tuotteen toimittaminen varastoista myyntiin on pysäytetty, minkä lisäksi valmistaja on aloittanut tuotteiden takaisinvedon vähittäismyynnistä ja suurtalouksista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat