Lisäydinvoimaa rakennetaan ja suunnitellaan 30 maahan

Uusia ydinvoimaloita rakennetaan edelleen runsaasti eri puolilla maailmaa.

Maailmassa on World Nuclear Associationin (WNA) mukaan rakenteilla yhteensä 62 ydinreaktoria 15 eri maassa. Voimallisimmin lisäydinvoimaa rakentaa Kiina, jossa työn alla on 27 uutta voimalaa. Venäjällä tekeillä on kymmenen ydinvoimalaa, Intiassa ja Etelä-Koreassa molemmissa viisi.

Lisäksi viimeistään 2020-luvun alussa toimintaan suunniteltuja ydinlaitoksia on vireillä 27 maassa. Eniten uusia ydinlaitoksia on suunnitteilla Kiinassa, yhteensä 50. Intian suunnitelmissa on nyt rakenteilla olevien lisäksi 18, Venäjän 14 uutta voimalaa.

Ydinvoima täynnä ikuisuushankkeita

Todellisuudessa rakenteilla olevien laitosten joukossa on hankkeita, jotka ovat olleet työn alla 1970-80-luvuilta asti. Ikuisuusprojekteja on muun muassa Bulgariassa, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa.

- Ydinvoimateollisuudelta voi saada kuvan, että rakentaminen on aktiivista, mutta hankkeista suurimmassa osassa ei tapahdu mitään. Esimerkiksi Belenen hanke Bulgariassa on aloitettu 1980-luvulla, eikä siellä ole saatu kuin valettua betonit pohjaan, Suomen Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen sanoo.

- OECD-maista käytännössä vain Suomi, Ranska ja Japani ovat rakentaneet ydinvoimaa. Myös Venäjällä ja Kiinassa on oikeita rakennusprojekteja.

Kustannukset pysäyttäneet rakentamisen

WNA laskee suomalaisten Fennovoiman ja Teollisuuden Voiman tulevien voimaloiden olevan vasta ehdotusasteella. Kiinassa vastaavia, ehdotusasteella olevia ydinlaitoksia lasketaan olevan huimat 110.

Suunnitelmia tai sijoituspaikkaehdotuksia on myös läntisessä ja eteläisessä Euroopassa: Italiassa kymmenestä, Iso-Britanniassa yhdeksästä voimalasta.

- Italiassa kansanäänestys on käytännössä kieltänyt uudet ydinvoimalat. Uuden kansanäänestyksen piti olla keväällä, mutta en ole varma, tuleeko sitä olemaan, Härkönen kertoo.

Härkösen mukaan aiesopimuksia voimaloista on paljon, mutta Tshernobylin jäljiltä vaaditun turvallisuusteknologian vuoksi kustannukset ovat nousseet niin korkeiksi, ettei rahoittajia ole todellisuudessa löytynyt.

- Intoa on ollut, mutta kun kustannukset ovat selvinneet, rakentaminen on edennyt lähinnä Kiinan kaltaisissa suunnitelmatalouksissa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat