Mainos

Lisäbudjetti eduskuntakäsittelyssä

Hallituksen lupaamat veronalennukset jakavat jyrkästi oppositiota. Eduskunnan lisäbudjettikeskustelussa kokoomus kehui estoitta hallituksen verolinjaa ja muu oppositio piti sitä suurituloisia suosivana.

Eduskunnassa on tänään käsitelty hallituksen lisäbudjettiesitystä. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki puolusteli opposition epäoikeudenmukaiseksi moittimaa hallituksen verolinjaa.

- Valittua veronkevennysvaraa on turha moittia epäoikeudenmukaiseksi. Merkittävä osa siitä suuntautuu kunnallisveron ansiotulovähennyksen kautta pienituloisille.

Hallituksen veronkevennysmalli jakoi oppositiorintaman kahtia, vaikka se oli vielä yhtenäinen välikysymyskeskustelussa. Vasemmistoliitto ja vihreät moittivat hallitusta siitä, että sen veronkevennyslinja suosii suurituloisia. Kokoomus sen sijaan kehui hallituksen prosenttiyksikön veroalea, jonka kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä sanoi olevan sama kuin kokoomuksen linjan.

Oppositio ryöpytti keskustaa, joka ennen vaaleja vaati veronalennuksia erityisesti pienituloisille. Nyt sen katsottiin tehneen kaikkien aikojen takinkäännöksen.

Hallitus etsii veronalennuksilla talouden elvytystä. Valtiovarainministeri Kalliomäki pitääkin deflaatioriskiä todellisena ja patisteli kansalaisia kuluttamaan.

- Elämme tilanteessa, jossa epäröinti ja hidastelu olisi sekä vaarallista että tarpeetonta, korosti Kalliomäki.

Verolinjaus kirvoitti eduskunnassa moninaisia puheenvuoroja:

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä:

- Mitähän nyt on tapahtunut ministeri Pekkariselle, kun hän on tässä asiassa tehnyt täydellisen takinkäännöksen. Hyvä, että hallituspuolueet ovat luopuneet vääristelevästä populismista, ja siirtyneet kokoomuksen verolinjalle.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie:

- Kohtalon ivaa on, että kokoomus hävisi vaalit verolinjansa takia ja istuu oppositiossa, mutta sitä linjaa toteuttaa nyt keskustan ja sosialidemokraattien hallitus.

Vihreiden kansanedustaja Anni Sinnemäki:

- En kadehdi ministeri Kalliomäkeä, joka on hyvin erikoisessa tilanteessa aloittaessaan sosialidemokraattisena valtiovarainministerinä veropolitiikkansa oikeistolaisemmin kuin kokoomuslainen edeltäjänsä Niinistö.


(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.