Mainos

Lisää tutkimusta tarhaeläinten hyvinvoinnista

Tarhaeläinten hyvinvointia on parannettava tutkimustulosten eikä ihmisten mielipiteiden pohjalta, vaatii Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Gustav Smulter. Hän haluaa myös lisää resursseja tarhaeläinten hyvinvointitutkimukseen.

Smulter on osallistunut tarkkailijana Euroopan neuvoston tuotantoeläinten pitoa käsittelevään pysyvään komiteaan. Suomalainen tarhakettututkimus on saanut tunnustusta Cambridgen yliopiston professorin D.M. Broomin laatimassa raportissa, jota tämä komitea käyttää työnsä pohjana.

Komitea uudistaa mm. tarhaeläinten pitoon liittyviä määräyksiä, kuten häkkien kokoa ja eläinten virikkeitä. Työ on kuitenkin vielä kesken ja seuraava kokous järjestetään huhtikuussa. Smulter kertoi, että keskeisin uudistus on sinikettujen häkkiin tuleva korkealle sijoitettu hylly tai pesäkoppi, josta kettu voi havainnoida ympäristöään. Häkin korkeudeksi esitetään 70 cm ja pohjan pinta-alaksi 0,8 neliömetriä yhdelle eläimelle, 1,2 neliömetriä kahdelle ja emolle pentuineen 2 neliömetriä. Siirtymäajaksi ehdotetaan 15 vuotta.

Nykyisten säädösten mukaan sinikettujen häkkien minimikorkeus on 60 cm. Yhdelle eläimelle tarkoitetun häkin pinta-ala on 0,6 neliömetriä, kahdelle 0,8 ja emolle pentuineen 1,2 neliömetriä. Smulter kehottaa tarhaajia pitämään tuotantonsa nykytasolla, sillä sen lisääminen alentaa hintatasoa ja nostaa tuotantokustannuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.