Lisää rauhanturvaajia Bosnia-Hertsegovinaan

Suomalaisten rauhanturvaajien määrää Bosnia-Hertsegovinassa aiotaan lisätä 25 rauhanturvaajalla laajentuneen tehtäväkentän vuoksi.

Suomen YK-joukkoja vahvistetaan Bosnia-Hertsegovinassa.

Bosnia-Hertsegovinassa toimivaa suomalaista Cimic-osastoa vahvennetaan jälleen 25 rauhanturvaajalla nykyisestä 80:stä. Tasavallan presidentin on määrä tehdä huomenna muodollinen päätös joukkojen vahventamisesta.

Suomalaisosasto siirtyi viime kesäkuussa Sforin pohjoismais-puolalaisesta osastosta suoraan monikansallisen divisioonan esikunnan alaisuuteen. Suomen osasto otti vastuun siviilien ja sotilaiden yhteistyön johtamisesta koko divisioonan alueella. Laajentuneen tehtäväkentän vuoksi suomalaisosaston voimavarat ovat kuitenkin osoittautuneet riittämättömiksi.

Suomen Cimic-osaston tehtäviin kuuluu mm. tukea lain ja järjestyksen ylläpitoa ja demokratisoitumisprosessia, tukea kestävien ratkaisujen kehittämistä pakolaisten paluumuuttoon liittyvissä kysymyksissä sekä tehdä yhteistyötä toimialueen jälleenrakennus- ja paluumuuttojärjestöjen kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi kesäkuussa päätöslauselman, jolla Sfor-rauhanturvaamisoperaatiota jatkettiin 12 kuukaudella. Päätöslauselmalla ei muutettu Sforin tehtävänkuvaa. Taustalla on se, että Bosnia-Hertsegovinan poliittinen tilanne on edelleen epävakaa. Huolimatta siitä, että viime vuoden marraskuun vaalien jälkeen maahan saatiin muodostetuksi ensimmäistä kertaa maltillisista voimista koostuva hallitus, kansallismielisten toiminta aiheuttaa edelleenkin levottomuuksia.

Koko rauhanturvahankkeen lähtökohtana on, että kansainvälistä yhteisöä tarvitaan edelleen turvallisuuden takaajana Bosnia-Hertsegovinassa. Nato on arvioinut, että mihinkään merkittäviin joukkojen supistuksiin ei nykytilanteessa tulisi ryhtyä. Maltillisia vähennyksiä saatetaan tehdä lähitulevaisuudessa, jos poliittinen tilanne sen sallii.

Suomalaisosaston vahvennus aiheuttaa tänä vuonna yhteensä 2,5 miljoonan markan menonlisäyksen valtiolle. Lisärahat on tarkoitus sisällyttää kuluvan vuoden toiseen lisätalousarvioon.

Suomi on osallistunut ensin Ifor-operaatioon (Implementation Force) ja sen jälkeen Sfor-operaatioon (Stabilisation Force) vuoden 1996 alusta.

(MTv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat