Mainos

Lisää ranskalaisjoukkoja Norsunluurannikolle

Ranska lähettää lisää rauhanturvaajia Norsunluurannikolle. Tilanne Norsunluurannikolla kiristyi tällä viikolla, kun hallituksen joukot rikkoivat kapinallisten kanssa solmitun tulitauon.

Ranska ilmoittaa lähettävänsä 600 sotilasta Norsunluurannikolle Länsi-Afrikkaan. Sotilaista nelisensataa oli päivällä jo saapunut maahan Gabonista ja loppujen oli määrä lähteä Ranskasta kohti Norsunluurannikkoa myöhemmin tänään. Lisäksi Ranska lähettää maahan ryhmän santarmeja.

Samaan aikaan Norsunluurannikon hallituksen joukkojen komentajan kerrotaan määränneen sotilaansa vetäytymään asemistaan lähellä kapinallisten hallitsemaa Bouaken kaupunkia. Silminnäkijät kertoivat eversti Philippe Mangoun perustelleen päätöstä sillä, ettei joukoilla ole enää tukenaan ilmavoimia.

Ranskan joukot tuhosivat suuren osan Norsunluurannikon ilmavoimista sen jälkeen kun yhdeksän ranskalaista sotilasta oli saanut surmansa norsunluurannikkolaisten koneiden tulituksessa eilen.

Norsunluurannikon radio puolestaan kertoi kolmen mielenosoittajan saaneen surmansa sunnuntaina, kun ihmisjoukko yritti marssia ranskalaisten hallussaan pitämälle Abidjanin kansainväliselle lentokentälle.

AU yrittää poliittista ratkaisua

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki ilmoitti tänään yrittävänsä löytää poliittisen ratkaisun maan kriisiin saatuaan toimeksiannon Afrikan unionilta. Heti ei ollut selvää, millä tavalla Mbeki välitystehtäväänsä ryhtyy ja aikooko hän matkustaa maahan.

Myös paavi Johannes Paavalivetosi kriisin osapuoliin ja kehotti näitä kunnioittamaan rauhansopimusta ja etenemään vuoropuhelun kautta.

Tilanne kärjistyi eilen sen jälkeen kun yhdeksän ranskalaista rauhanturvaajaa oli kuollut norsunluurannikkolaisten taistelukoneiden tulituksessa Bouakessa. Coulibalyn mukaan ranskalaiset ja yksi amerikkalainen siviili kuolivat kapinallisten eivätkä hallituksen joukkojen tulituksessa.

Ranskalaiset kävivät tämän jälkeen presidentti Jacques Chiracin käskystä vastaiskuun ja tuhosivat kaksi hävittäjää ja viisi helikopteria - eli pääosan Norsunluurannikon ilmavoimien kalustosta.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi hyökkäyksen rauhanturvaajia vastaan ja sanoi rauhaturvaajien olevan oikeutettuja käyttämään "kaikkia tarvittavia keinoja" uusien vihollisuuksien estämiseksi Norsunluurannikon hallituksen joukkojen ja kapinallisten välissä olevalla puskurivyöhykkeellä.

Ranskalaiset rauhanturvaajat ovat olleet Norsunluurannikolla viime vuodesta lähtien. Heidän tehtävänään on valvoa sisällissodan päättäneen tulitaukosopimuksen noudattamista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.