Mainos

Lisää rahaa? "Ei ollenkaan sellainen ratkaisu, jota suomalainen tarvitsee"

Aalto yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen harmittelee presidentti Sauli Niinistön ehdotusta, jonka mukaan Euroopan talouskriisi ratkeaisi rahan määrää lisäämällä.

Puttosen mukaan Niinistön tarjoama ratkaisu edustaa 70-luvun ajattelua, jossa toivotaan, että inflaatio syö velat.

– Hän vähän yksinkertaistaa asioita, ikään kuin tämä olisi hokkuspokkus-temppu, joka ratkaisisi kaikki asiat, Puttonen toteaa.

– Jos valtioiden ongelma on se, että ne ovat ylivelkaantuneita ja sitten annetaan niille lisää rahaa pankkien kautta, jotta ne voivat velkaantua lisää, niin eihän se perusongelma mihinkään ratkea.

Köyhdyttäisi suhteellisesti suomalaisia

Varsinkin tavallisen suomalaisen kannalta rahan painaminen olisi Puttosen mukaan huono ratkaisu inflaatioon johtaessaan.

– Kun inflaatio lähtee nousuun, niin tavallisen suomalaisen näkökulmasta se tarkoittaa sitä, että tuotteiden hinnat nousevat. Ja jos tulot pysyvät kiinteinä, niin se tarkoittaa sitä, että suhteellisesti ihmiset köyhtyvät. Ja asuntovelallisen korot nousevat, Puttonen luettelee.

– Eli ei tämä suomalaisen näkökulmasta ole mitenkään sellainen ratkaisu mitä me tähän hätään tarvittaisiin.

Kuin morfiinipiikki sairaalle

Puttonen muistuttaa, että sinällään rahan määrän lisääminen markkinoilla ei ole mikään uusi ratkaisu.

– On hyvä huomata, että sitä rahaa on painettu tähänkin asti, keskuspankin tasetta on kasvatettu tässä viime vuosien aikana merkittävästi. Sillä on ehkä estetty se suurempi romahdus, että sikäli se on voinut toimia.

Mikään yksinkertainen patenttiratkaisu Euroopan ongelmiin se ei silti ole.

– Jos nyt konkretisoidaan tätä tilannetta, niin Eurooppa on kuin moniongelmainen potilas. Sillä on syöpää, sillä on sydänkohtauksen oireita ja sitä on yritetty nyt lääkitä erilaisilla keinoilla. Tämä rahan painaminen on ikään kuin morfiinipiikki, joka lievittää kipuja, mutta ei se ratkaise sitä perusongelmaa. Siitä voi olla tilapäinen apu , mutta siitä jää helposti koukkuun, niin kuin kipulääkkeestä voi jäädä, Puttonen toteaa.

– Sen takia tämä presidentin avaus on harmillinen, koska hän antaa sellaisen kuvan, että tilanne olisi ratkaistavissa helposti yhdellä keinolla.

Katso Mikko Niemelän juttu (Seitsemän uutiset 16.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.