Mainos

Lipposen muistelmat: Tilittää suhdettaan Koivistoon ja Ahtisaareen

Kepu eli Suomen keskusta oli ällikällä lyöty, muistelee ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vuoden 1995 sateenkaarihallituksensa syntyä muistelmiensa toisessa osassa, joka julkaistiin tänään.  

Lipponen kertoo päätyneensä keskustan sijaan kokoomukseen hallituskumppanina, koska keskustan kanssa joutuisi jatkuvasti neuvottelemaan, mutta kokoomuksen kanssa "ei nokka tuhisisi" asioita sopiessa.  

- Kiireessä minulle tuli työtapaturma, kun ilmoitin hallitusratkaisusta Esko Aholle vasta maanantaina, kun hän jo tiesi asiasta. Esitin hänelle pahoitteluni laiminlyönnistäni, Lipponen kertoo. Aho oli edellisen hallituksen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja.  

Muistelmat käsittelevät vuosia 1979-95. Lipponen muun muassa tilittää suhdettaan presidentti Mauno Koivistoon ja tämän seuraajaan Martti Ahtisaareen. Lipponen myöntää nyt, että ei olisi uskonut keväällä 1981 pääministeri Koiviston pystyvän keräämään voimansa vastustaakseen silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen vaatimusta hallituksen erosta. Koivisto torjui erovaatimuksen ja vetosi siihen, että hallitus nauttii eduskunnan enemmistön luottamusta.  

Ahtisaaren kohdalla Lipponen torjuu käsityksen, että Ahtisaari olisi vuoden 1994 lopussa saanut jonkinlaisen väliaikaisen voiton EU-edustautumista koskevassa niin sanotussa lautaskiistassa. Lipposen mielestä silloin ratkaistiin, että huippukokouksissa Suomea edustaa aina pääministeri.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.