Mainos

Lipposelle kutsu perustuslakivaliokuntaan

Entistä ministeriä Arja Alhoa (sd.) vastaan tehtyä muistutusta tutkiva eduskunnan perustuslakivaliokunta aikoo kuulla pääministeri Paavo Lipposta (sd.) viikon kuluttua pidettävässä kokouksessaan.

Lipposen vierailu valiokunnassa liittyy selvitykseen siitä, miten päätös Ulf Sundqvistin vahingonkorvausten sovittelusta tehtiin ja ketkä olivat siitä tietoisia. Tutkittavana on Alhon toimien lainmukaisuus, ei itse sopimus.

Tänään valiokunnan kysymyksiin vastaillut apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen myönsi unohtaneensa aluksi ministeri Alhon kanssa heinäkuun lopulla asian tiimoilta käymänsä lounaskeskustelun. Tästä sekaannuksesta johtui se, että oikeuskanslerinvirasto kiisti tiedotteessaan Alhon olleen yhteydessä viraston henkilökuntaan, kuten Alho oli kertonut.

Pasasen mukaan keskustelu käytiin valtioneuvoston ruokalassa heinäkuun 30. tai 31. päivä. Siinä käsiteltiin yleisellä tasolla mahdollisuuksia sovitella vahingonkorvausta, mutta myös Sundqvistin nimi mainittiin.

Korvaussummasta ei ollut puhetta, eikä Pasanen ole vieläkään nähnyt kuuluisaa Sundqvist-sopimusta. Hän ei myöskään antanut mitään virallista lausuntoa, vaan pikemminkin "ajatteli ääneen".

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Ville Itälän (kok.) mukaan valiokunta haluaa kuulla kaikkia mahdollisia asiaan liittyviä henkilöitä. Heidän joukosaan on myös Sundqvist itse.

Sen jälkeen valtiosääntöön ja rikosoikeuteen perehtyneet professorit antavat oman arvionsa Alhon toiminnan laillisuudesta. Itälä korosti, ettei pääministerin kutsumiseen valiokunnan eteen liity mitään dramatiikkaa. Ministerit käyvät jatkuvasti selostamassa erilaisia asioita valiokunnille.

Perustuslakivaliokunnan Alhon toimia koskeva mietintö pyritään saamaan valmiiksi marraskuun lopulla.

Sundvist-sopimus ei ollut esillä

Apulaisoikeuskansleri Pasasen kertomus vahvistaa oikeaksi sen, mitä Alho on kertonut heidän tapaamisestaan. Pasanen ei aluksi muistanut koko keskustelua ja arveli myöhemmin sen tapahtuneen puhelimessa.

Kyse ei ollut sovitusta tapaamisesta, vaan sattumanvaraisesta osumisesta samaan lounaspöytään. Keskustelu koski yleisesti sopimista ja se lähti liikkeelle korkeimman oikeuden Sundqvistin vahingonkorvauksia koskeneesta päätöksestä.

Pasanen oli korostanut, että riita-asiassa voidaan sopia oikeudenkäynnin alla, sen aikana tai sen jälkeen. Suurien summien periminen on usein vaikeaa eikä johda sen parempaan tulokseen kuin sopimus.

Pasasen ohella valiokunta kuuli tänään oikeuskanslerinviraston kansliapäällikköä Klaus Helmistä. Asiantuntijana tulee myöhemmin esiintymään myös valtion vakuusrahaston asioita käsittelevä hallitussihteeri Ilpo Nuutinen valtiovarainministeriöstä.

Professorikierroksella esiintyvät valtiosääntöasiantuntijat Mikael Hidén, Antero Jyränki ja Kaarlo Tuori. Rikosoikeudellista puolta valottavat professorit Pekka Koskinen, Raimo Lahti ja Terttu Utriainen.

Perustuslakivaliokunta on selvityttänyt, millä tavoin sen jäsenet voivat osallistua ensi tiistaina alkavaan tapaus Sundqvistia koskevaan välikysymyskeskusteluun ja luottamuslauseäänestykseen. Mitään oikeudellista jääviyttä ei ole, mutta salassapitovelvollisuuden vuoksi ei kaikkia valiokunnassa kuultuja seikkoja voida kertoa istuntosalissa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.